Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Na Mistrovství ČR žáků zástupci našeho kraje zasáhnou do bojů o medaile

Mistrovství mládeže v Seči u Chrudimi má za sebou sedm kol a to je již dostatečné na to, aby se pořadí hráčů dostatečně rozvrstvilo. I když mluvit o vítězích je ještě předčasné, již dnes můžeme konstatovat, že zástupci našeho kraje do bojů o medaile výrazně zasáhnou.
 
V kategorii H16 zaznamenal v sedmém kole úspěch Milan Kratochvíl, který porazil lídra turnaje Honzu Krejčího a připravil ho tak o náskok jednoho bodu nad ostatními účastníky. V partii Milan brilantní obětí věže 22. Vxg7+ rozmetal pěšcový kryt černého krále a zanedlouho donutil soupeře ke kapitulaci. Partii si můžete přehrát na webových stránkách ŠSČR, oběť věže se vám bude určitě líbit. Senzací v tomto kole byla rovněž porážka favorizovaného Ponížila (ŠK Zlín) pražským Svobodou. Na čele turnaje se tak ocitla trojice pětibodových – Krejčí, Kratochvíl, Svoboda – a hned v závěsu na čtvrtém místě následuje hustopečský Lukáš Kuchynka.
 
V kategorii čtrnáctiletých chlapců se Karel Svoboda po slabém začátku propracoval až na třetí šachovnici. V partii s Rabatinem (Beskydská šachová škola Frýdek-Místek) měl o chloupek lepší pozici a výrazně lepší čas (50 minut proti 12), nedokázal však nalézt zesílení pozice a partie k velkému Karlovu zklamání skončila remízou. Turnaj vede suverénní Vojta Plát, který vedle šachového umění předvedl i umění organizátorské – spolu s mladíky z Lokomotivy Brno zorganizoval fotbalové mužstvo, které v doprovodném minifotbalovém turnaji dokázalo postoupit ze základní skupiny a zúčastnit se semifinále.
 
V kategorii H12 se jediný zástupce našeho kraje Jiří Musil (Lokomotiva Brno) trápí na zadních šachovnicích a zítra ho čeká kontumační bod za stání.
 
Neúspěch ve dvanáctkách si Lokomotiva Brno bohatě vynahradila v desítkách, kde její zástupce Martin Blahynka se trvale usídlil na první šachovnici. Ve včerejší partii s Matějem Svobodou (Beskydská šachová škola Frýdek-Místek) měl remízovou věžovou koncovku. Martin i remízu dvakrát nabídl, ale neústupný soupeř nabídku vždy odmítl. Posléze však přehlédl matovou síť, kterou lišácký Martin postupně upletl, a neuvěřitelný mat ve středu šachovnici, na kterém se podíleli dvě věže, král a dva pěšci, vzbudil zasloužený obdiv diváků.
V dnešní partii s Kalužným se hrála Aljechinka a dvě hodiny po začátku by na Martinovu pozici nikdo příliš nevsadil, kolem Martinova krále byl pořádný průvan. Martinovi se však podařilo pozici zesílit a partii dovést ke konečnému vítězství. Že Martin na tomto mistrovství získá medaili, je již nyní jasné, zda to ovšem bude medaile nejvzácnější, zlatá, záleží na Martinově vytrvalosti a soustředěnosti.
 
V kategorii desetiletých a čtrnáctiletých dívek náš kraj bohužel nemá žádné hráčky. Ve dvanáctkách ovšem záříme - na vedoucí pozici se propracovala členka Durasu Brno Karolína Zavadilová, kterou čeká utkání s hlavními favoritkami. Dnešní partii s favorizovanou Maříkovou Karolína zvládnout dokázala – otevřená pozice s dvojicí střelců, věžemi a dámou na každé straně vyžadovala od Karolíny velkou pozornost a kontrola všech možných hrozeb ji stálo hodně času, nakonec však partii do remizového přístavu šťastně dokormidlovala.
 
V šestnáctiletých dívkách hráčky našeho kraje Čuprová (Brankovice) a Ševčíková (Duras Brno) odvádějí své standardní výkony, nacházejí se však ve středu tabulky a do bojů o medaile již šanci zasáhnout nemají. A stejně tak nebudeme mít žádnou medaili ani z doprovodných openů – v openu A se Michal Zavadil (Duras Brno) nachází na průběžném šestém místě, v openu B Tomáš Lamser (Lokomotiva Brno) na místě jedenáctém.
 
Mistrovství je provázeno i dalšími doprovodnými akcemi. O fotbale již tu řeč byla, včera brněnské výpravy Lokomotivy a Duras podnikly společný výlet na zříceninu hradu Lichnice.
 
Uskutečnilo se několik simultánek (i zde jsme jako kraj nějaké úspěchy zaznamenali) a trenérských přednášek. Autor těchto řádků se účastnil přednášky mezinárodního mistra Josefa Juřka (přednášku v sále sledovala na 80 dětí a dospělých - tak velké množství posluchačů donutilo pořadatele dát přednášejícímu mikrofon, aby ho vůbec mezi tolika lidmi bylo slyšet) na téma „Základy věžových koncovek“ a byl nadšen perfektní metodikou, kterou náš přední trenér ve své zajímavém a poutavém vystoupení předvedl.
 

Tolik tedy zatím zprávy ze Seče. Závěrem vyslovme alespoň poděkování řediteli turnaje ing. Fialovi, který tuto mamutí akci se svým kolektivem spolupracovníků řídí ke spokojenosti když ne všech, tak alespoň drtivé většiny účastníků.

přidal Miroslav Hurta dne 15.03.2007 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009