Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Události roku 2006 – hvězdný rapid v Hustopečích

Představit šachové veřejnosti v jednom turnaji českou jedničku Davida Navaru, slovenskou jedničku Sergeje Movsesjana, dvojku a trojku českého žebříčku Zbyňka Hráčka a Vlastimila Babulu společně s plejádou dalších titulovaných hráčů, to se kromě Pardubic může podařit jedině v Hustopečích. Loňský průměr první desítky překračující magickou hranici 2500 bude jen stěží na obdobném víkendovém rapidu někdo překonávat.

 

Vysoký cenový fond není to jediné, co hvězdy do „Města dobrého vína“ láká. Minimálně stejně důležitá je vstřícnost a individuální přístup ředitele soutěže Ing. Luboše Kuchynky, který umí zajistit posezení u vína pro zvané hosty, projekci nejlepších partií, on-line přenos na internet, přítomnost sdělovacích prostředků… Zkuste si reportáž o loňském turnaji přečíst zde.

 

Jak se dozvíme v rozhovoru, horkou novinkou je definitivní potvrzení červnového termínu letošního turnaje (sobota 9. června 2007). Turnaj je zařazen do série Grand Prix a opravdu se máme na co těšit.

 

Ředitel soutěže Luboš Kuchynka je prototypem úspěšného muže, který nemá problém s kýmkoliv komunikovat o šachu jako o skvělém koníčku hodném mediální i materiální podpory. To, co je naprosto běžné ve fotbalu, a co z něj dělá společenský fenomén a občas i slušný byznys, je v šachu spíše bílou vránou. Díky za to!

 

 

 

Ahoj Luboši, v letech 1998 a 1999 se v Hustopečích hrály špičkové rapidy s účastí velmistrů Ftáčnika, Meduny, Lechtýnského, Orala, Kaloda nebo Vološina. Kdy jsi přišel na myšlenku zopakovat si tyto akce, které svým obsazením nemají na jihu Moravy obdoby?

 

Špičkový rapid byl jen ten v roce 1998. O rok později jsme nebyli úspěšní a to se stalo důvodem, proč tehdy turnaje v Hustopečích skončily. Dle mého názoru nestojí za to vkládat značné úsilí a prostředky do průměrných podniků. Průměrný turnaj s průměrnou účastí na průměrné úrovni, to není to, o čem sním. Po 7 letech půstu pak nastala situace, kterou bych pojmenoval jako "ideální konstelace hvězd". Hustopečský šachový klub nalezl nového hlavního sponzora a finančně se stabilizoval a já jsem si upevnil pozici na hustopečské radnici a získal četné styky jak ve sféře regionální politiky, tak ve sféře šachové. Takže to bylo 7 let práce a systematického úsilí, které bylo korunováno v dubnu roku 2006 supertunajem, který daleko předčil kvality zmíněného rapidu z roku 1998.

 

Loňský turnaj měl závratný cenový fond 28,000Kč. V prvé řadě každého napadne, jak se dají takové prostředky získat. Oblíbené klišé zní, "Na šachy nikdo peníze nedá..."

 

K tomu, abych takový turnaj ufinancoval, jsem musel shromáždit prostředky ze všech dostupných zdrojů. Podílel se na tom klub, sponzoři, kraj, město. Získat tyto peníze není lehké a jedním z receptů může být ten můj: zapojit se do komunální politiky a být v ní úspěšný...

 

 

Cenový fond je ovšem jen částí celkových nákladů. Prozradíš alespoň orientačně, v jakých mezích se pohybují honoráře (tj. startovné) hráčů velmistrovské úrovně?

 

Na jednodenním rapidu nejde o závratné sumy, ale přece jen mluvím spíše o nějaké tisícikoruně než o stokorunách... A je rozdíl, jestli se jedná o osobu mediálně známou, na kterou přijede televize a novináři, tam si každý pořadatel jistě rád ve vlastním zájmu připlatí!

 

Jižní Morava je pověstná svou pohostinností a bez posezení ve vinném sklípku by si asi prominentní hosté nedovedli návštěvu vinařské obce představit...

 

To je pravda. Myslím, že na víně stavíme 30-40% úspěchu turnaje. Už název turnaje, který chystáme pro rok 2007, je příznačný - "O pohár starosty města dobrého vína".

 

 

Uspořádat turnaj s účastí české, moravské i slovenské jedničky je určitě náročné i psychicky. Špičkoví šachisté jsou mnohdy vyhraněné osobnosti a celkem logicky předpokládají, že mají-li podávat profesionální výkony, potřebují k tomu profesionální podmínky. Šlo vše hladce nebo jsi musel řešit i nějaké ožehavé problémy?

 

Nemusel jsem řešit žádné problémy. Přes "vyhraněnost osobností" jsou to všechno skvělí lidé a jsem moc rád, že většinu z těch, kteří se zúčastnili letošního turnaje, již mohu považovat za své přátele. Jsou to profesionálové a takto se i chovají.

 

Pravděpodobně nejvíce pozornosti jsi věnoval Davidu Navarovi a Sergeji Movsesjanovi. Můžeš nám je trochu přiblížit i mimo šachovnici?

 

Jsou to skromní a slušní lidé. Nikdo nezasvěcený by nepoznal, že se jedná o světové šachové hvězdy. Přesto jsou oba naprosto rozdílné povahy. Sergej je velmi komunikativní, společenský, stále připravený pronést vtipnou repliku. Nikdo při řeči nepozná, že je cizinec, jeho talent na jazyky je obrovský. David je spíše uzavřený, na první pohled možná působí poněkud svérázně. Ale poznáte-li ho blíže, zjistíte, že je to naprosto pohodový, milý člověk, s vysokou kulturou chování a jednání. Ojedinělý šachový gentleman! Měl jsem tu čest posedět s oběma u sklenice vína, či čaje (pozor, David alkohol nepije!) a bylo to setkání velmi inspirativní!

 

V roce 2007 si Hustopeče turnaj zopakují. V posledních dnech roku došlo ke změně termínu na 9.6.2006. Je už definitivní? Kdy budou definitivní propozice? Jak to vypadá s cenovým fodem? Dočkáme se opět velmistrů? 

 

Termín 9.6.2007 je definitivní. Propozice vydám v prvním týdnu roku 2007. Cenový fond bude navýšen na 35 tis.Kč. Účast přislíbil Sergej Movsesjan i David Navara, ostatní se jistě přidají. Chystáme také jedno překvapení...

 

 

Minule se první 4 desky promítaly na kvalitní plátno ze zpětnou projekcí (před nímž bylo neustále plno), on-line odcházely na internet, on-line se přenášely i výsledky po jenotlivých kolech. Počítáš se stejným komfortem i v roce 2007?

 

Ano. Považuji tuto záležitost na této úrovni již za standard.

 

Na závěr mi dovol jednu osobnější otázku. Po podzimních volbách jsi od svého titulu místostarosta odmazal předponu "místo" a stal jsi se prvním mužem Hustopečí. Dá se vůbec sladit příprava tak velké šachové akce s tvými povinnostmi starosty? Co na to říkají doma?

 

Řekl bych, že je téměř nemožné sladit novou funkci s přípravou turnaje. Naštěstí existuje několik lidí, kteří jsou schopni a ochotni mi pomoci. Jsou to samozřejmě přátelé ze šachového klubu Hustopeče a vzácnou podporu mám i v rodině. To je vlastně odpověď na poslední část otázky. Bez spolehlivého domácího zázemí bych nedokázal nic.

 

 

Díky za odpovědi David Ciprys

přidal David Ciprys dne 01.01.2007 | sekce: Zajímavosti


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009