Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Události roku 2006 - Tomáš Polák bleskovým mistrem ČR

Je bujaré silvestrovské a novoroční veselí známkou radosti, že starý rok konečně zmizel nebo projevem očekávání, že rok nový bude ještě lepší než ten předešlý? Asi jak u koho.

Rozhodně se sluší připomenout události, které hýbaly v roce 2006 šachovou jižní Moravou a zaleskly se i v měřítku celostátním. K nim patří zejména zisk titulu mistra republiky v bleskovém šachu brněnským velmistrem Tomášem Polákem, extraligové stříbro pro Lokomotivu Brno a organizace 4 akcí, které svou sportovní úrovní neměly letos v ČR konkurenci a posunovaly vzhůru i laťku organizační.

Tyto události si postupně, počínaje dneškem, připomeneme v rozhovorech s jejich protagonisty. Dnes si můžete přečíst rozhovor s bleskovým českým šampiónem Tomášem Polákem, zítra s ředitelem Mistrovství ČR mužů 2006 a Poháru Mitropa Petrem Buchníčkem, na Nový rok s šéfem rapid turnaje s hvězdným obsazením (průměr první desítky 2509) a starostou „Města dobrého vína“ Hustopečí Lubošem Kuchynkou, poté zamyšlení předsedy největšího a jediného extraligového jihomoravského klubu Dosi Točeva a nakonec pohled zástupce ředitele Znojemského festivalu Josefa Lahodného na současnost a budoucnost Znojemské královny hrané v roce 2006 jako mistrovstvi Evropy žen v rapidu.

 

Tato sestava zaručuje, že se v rozhovorech dovíme informace přímo od pramene, a to s patřičnou šťávou, někdy i s bodlinami. Ovšem kdo nic nedělá, nic nepokazí. Právě tito mužové jsou těmi, kdo posunují naše šachové hnutí vpřed.

 

Nejdříve tedy rozhovor s úřadujícím mistrem ČR v bleskovém šachu, velmistrem Tomášem Polákem. Výsledky MČR hraného ve vysokoškolském areálu ČVUT v Praze Dejvicích si můžete oživit zde, partie z finále si díky Petru Zálešákovi z Prušánek můžete přehrát zde.

 

 

Ahoj Tomáši, blahopřeji k mistrovskému titulu. Už loni jsi na památném MČR v blesku v Praze na Žofíně překvapil 3. místem a diváci tehdejších bojů si jistě vzpomenou, že k postupu do finále jsi měl jen krůček. To jsi byl vždy tak dobrý blicař? Hraješ i nějaké jiné bleskové soutěže?

 

Loňská bronzová medaile při účasti Davida Navary byla jistě úspěchem, ovšem dle průběhu semifinálových bojů by mi slušela i finálová účast. Blicař jsem vcelku dobrý, jiné bleskové soutěže nehraji.

 

Jsou hráči (jako třeba Bernášek s Lázničkou), kteří dovedou blicat snad bez přestávky ve dne v noci (jak jsme toho byli svědky např. na festivalech Durasu). Hraješ rád volné blicky a najdeš vůbec v Brně vhodného partnera? Blicáš na internetu?

 

V pubertálním věku jsem i já dokázal problicat celou noc, ale z toho člověk časem vyroste. Volné blicky hraji rád, ale vhodných partnerů je pramálo, a tak vlastně neblicám téměř vůbec. Na internetu šachy nehraji, dávám přednost soupeřům z masa a kostí.

 

 

Letos jsi MČR v Praze zahájil prohrou s IM Pavlem Jirovským. Jaké myšlenky se ti honily hlavou? U partie většinou vypadáš velmi vyrovnaně, dokáže tě podobná prohra rozhodit nebo jsi spíše šachistou "bez nervů"?

 

Velmi brzké ranní vstávání a cestování do Prahy není nic pro mne, proto jsem se v prvním kole teprve probouzel. Vzhledem ke třináctikolovému maratonu jedna porážka ještě nic neznamená.

 

V knize o letošním klasickém MČR Rošády pod Špilberkem se autoři doznali, že právě ty svým vystupováním a hrou nejlépe odpovídáš jejich představě velmistra, který "neudělá křivý tah". Je klidná poziční hra skutečně tvou doménou? Je to tvá přirozenost nebo nebo tě k ní přivedli tví někdejší šachoví rádcové (tj. trenéři)?

 

Poziční hra je asi mou nejsilnější stránkou, ale v posledních letech jsem se stal docela komplexním hráčem, alespoň si to myslím. V mládí jsem bohužel žádného stálého trenéra neměl. Občas jsem s někým spolupracoval, ale jednalo se spíše o krátkodobé a nekoncepční tréninky.

 

Vraťme se od klasického šachu k bleskovému. Po úvodní prohře s Jirovským jsi už v základní třináctikolové části neprohrál a postoupil do semifinále celkem spolehlivě ze 3. místa. Měl jsi někdy na mále nebo už jsi vše držel pevně v rukou?

 

Na úvodní porážku jsem zareagoval několika výhrami v řadě a potřebné plusy k postupu do finálové části jsem na svém kontě měl již před polední pauzou. To je důležité - po obědě přichází u každého menší únava.

 

 

Semifinálovou část s Hábou jsi vyhrál zcela hladce 2:0 - to u podobných soubojů nebývá zrovna zvykem.

 

Petr Hába je pro mne nepříjemným soupeřem, proto mne postup přes něj velmi potěšil. Malá odbočka - komentáře pana Modra v pořadu na ČT4 byly ze šachového hlediska na mnoha místech zcela mylné, což si mimochodem myslí celá řada špičkových hráčů, kteří partie sledovali. Uvedená velmi útočně laděná partie semifinále se hrála již za stavu 1:0 a bránit se v bleskové partii tak mohutnému útoku je přetěžké. Pan Modr v souvislosti se mnou několikrát použil mírně pejorativní slovo "obranář", což je obecně a zvláště v bleskovém šachu holý nesmysl.

 

První finálová partie s Radkem Kalodem skončila, jak to jen říct, ostudou? Ve 14. tahu jsi ztratil figuru. To se ti asi nestává často.

 

Tuto porážku bych připsal na vrub hlavně chvilkové odpolední krizi. V zahájení jsem se dopustil nepřesnosti a místo toho, abych normálně pokračoval v horší pozici, jsem asi na dvě minuty (v blicce!) vytuhnul, fyzicky jsem skoro nebyl schopen zahrát tah, prostě na mne padla deka. Následná hrubá chyba a ztráta figury byly jen vyústěním zmíněných problémů, kapitulace byla pro mne v tu chvíli spíše vysvobozením.

 

Obě zbývající partie jsi vyhrál. Dá se říct, že zaslouženě? Radek byl v Praze ve velké formě a základní část vyhrál zcela suverénně.

 

Nerozumím otázce, anebo jsem se snad zúčastnil jiného turnaje?! Základní části bleskových MČR vyhrává pravidelně a zcela suverénně pouze David Navara. Pro ostatní je hlavním cílem postup mezi čtveřici vyvolených, a jestli má vítěz o půl bodu více než ostatní, je myslím zanedbatelné. Navíc jsem Radka porazil i v základní části. Ale zpět k dotazu - druhá i třetí finálová partie se již hrály podle mých not. A vzhledem k mému celkovému skóre v playoff 4:1 lze jen konstatovat, že zlato je zřejmě ve správných rukou.

 

 

A na závěr pohled do budoucnosti. Koncem v září jsi v Havlíčkově Brodě opět vybojoval postup do finále klasického MČR. To letošní brněnské ti moc nevyšlo, zpočátku jsi bojoval spíše s nachlazením než se soupeři, uvidíme tě v únoru v Praze? (pozn. pro čtenáře, MČR začíná už 6.2.).

 

Ano, na únorové MČR mužů v Praze jsem již potvrdil svoji účast. Ovšem přehnané ambice nemám.

 

Tvému mateřskému oddílu Lokomotivě Brno letos trochu chybí pára po kotly, zatímco Duras Brno válí v 1. lize jako za starých let. Zkus si tipnout. Je pravděpodobnější že budeš hrát v příštím roce extraligu za Lokomotivu nebo za Duras?

 

To se dá jen těžko tipovat, ve hře jsou ještě všechny varianty. Moudřejší budeme na jaře!

 

 

Díky za odpovědi David Ciprys

přidal David Ciprys dne 30.12.2006 | sekce: Zajímavosti


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009