Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Nový design webu JmŠS

Změna je život (byť jiní zase tvrdí, že každá změna je změnou k horšímu). Rostoucí počet čtenářů (průměr za říjen přesahuje 200 přístupů denně) si vyžádal výraznější úpravu v designu webu, celkem třetí v jeho historii.

Cílem je zlepšit čitelnost delších článků (aby to čtenáři měli skutečně černé na bílém), umožnit autorům komfortnější práci s textem včetně přímého vkládání fotografií do textu a zvýraznit události, které se chystají nebo právě proběhly (pravý informační panel). Na první pohled je viditelná změna rozlišení, tzv. sirky, jak říkají programátoři, která rozsvítila obrazovku na standardní rozměr 800x1024 pixelů a umožnila přidat pravý panel s odkazy na aktuální akce. Další změny už nemusejí být tak patrné, ale rozhodně stojí za zmínku.

1. V rubrice Kalendář, která byla napěchována akcemi až do půlky roku 2007 se nyní zobrazuje pouze aktuální měsíc. Výběrem roku a měsíce v menu si samozřejmě můžete zobrazit libovolné období. Nejaktuálnější pozvánky najdete na úvodní straně webu vpravo.

2. V rubrice Odkazy vznikly skupiny příbuzných odkazů, které podstatně zlepší přehlednost. Pro jejich výběr platí, že by jich zde mělo být méně, ale zato všechny, které jsou špičkou ve svém oboru (servery informační, oddílové, herní apod.) a které nenavštívit by byla zatracená škoda. Pokud to není zřejmé z názvu, je vždy uveden důvod, proč takovou stránku navštívit. Jedinou výjimkou jsou weby jihomoravských oddílů. Ty jsou vedeny všechny, protože je jich zatím jako šafránu. Upřímně řečeno, žádný z nich prozatím nelze postavit na špičku oddílových webů v ČR. Budiž to určitou výzvou zejména pro mladší členy svých oddílů. JmŠS zvažuje, jak hodnotit design a informační kvalitu, aby mohl být sestaven žebříček či TOP klub motivující další oddíly k rozjezdu své internetové prezentace.

V podstatě beze změny zůstala rubrika Archív. Nezapomeňte, že na rozdíl od většiny webů strukturujících starší informace do (tu více tu méně přehledných) menu a submenu, funguje na těchto stránkách přímé vyhledávání článků podle sekcí a typů dokumentů a samozřejmě i podle klíčových slov ve vyhledávači.

Design je důležitý, ale čtenáři chodí na stránky kvůli informacím a ty se tam nedostanou bez autorů. Filozofií jihomoravského webu je otevřenost, která je prevencí proti zamrznutí informačního toku a jednostrannému pohledu na šachové dění. Články může přidávat každý, kdo získá příslušná práva. Sami však rychle zjistíte, že těchto "novinářů" není mnoho, což je škoda.

Na druhé straně platí pro uveřejňování zpráv 3 pravidla (kromě slušnosti samozřejmě), která nám (zvyklým napsat článek do místních novin "až budu mít čas", tj. třeba za týden) prozatím nepřešla do krve:
1. Článek musí být aktuální, tj. být zveřejněn v den konání akce, nejpozději následující den.
2. Pokud článek není aktuální, musí být něčím pozoruhodný, tj. nebýt jen suchým přehledem výsledků. Takovým článkem může být např. souhrnný pohled ("fejeton") přímého účastníka na proběhlý šachový turnaj nebo jinou akci.
3. Pokud článek není aktuální ani pozoruhodný, musí se alespoň týkat výsledků jihomoravských šachistů, které zatím nebyly uveřejněny v jiných běžně dostupných internetových zdrojích.

Pro všechny zprávy ze soutěží navíc platí, že by měly přinášet úplný výsledkový servis v příloze nebo přímý odkaz na výsledkovou stránku pořadatele. Není jednoduché být webovým novinářem, že ne? Na druhé straně jedině tento přístup zajistí, aby v konkurenci tisíců jiných stránek mělo pro příznivce šachu smysl dát si tento web do oblíbených položek a chodit sem pravidelně, nejlépe každý den.

Tak jste sem všichni každodenně zváni a kdo má aktuální, zajímavé nebo pro jihomoravský šach důležité zprávy, sem s nimi!

přidal David Ciprys dne 08.10.2006 | sekce: O tomto webu


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009