Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

STK mění Soutěžní řád a navrhuje nové soutěže

Soutěžní řád velmi citlivý dokument a jednání předcházející jeho změnám jsou většinou nekonečná. To poslední začalo už v květnu a skončilo až na schůzi STK ŠSČR v pátek 11.8.2006 v Praze na Strahově, kdy předseda STK Pavel Chrz až napodruhé telefonicky vymámil definitivní stanovisko z posledního člena VV ŠSČR. Tento historický okamžik je dokonce zvěčněn na fotografii. Perličkou je, že při uzavírání mailového hlasování táhnoucího se od konce června byl předseda STK jako na trní, zda už se konečně pro změny vyjádřila většina. Předseda byl nedostupný a ostatní členové VV ŠSČR při dotazu, kolik jich vlastně ve výboru sedí, jen mlčky krčili rameny.

Souhrn všech změn platných od 1.9.2006 i s obsáhlými komentáři si můžete prohlédnout zde. V podstatě jedinou zásadní změnou je povolení volných hráčů a cizinců u družstev mládeže. Názory jsou na to různé (podobně jako u ostatních změn), ale tento prostě v tuto chvíli převážil.

Další změnou je upřesnění podmínek, za kterých mohou hrát hráči jednoho klubu ve dvou skupinách téže soutěže - např. Duras Brno ve skupinách 2. ligy D a E (tento návrh pochází původně od Václava Klaina z Mladé Boleslavi) a zavedení dvojího hostování (návrh GM Jiřího Štočka).

Poslední změnou je vypuštění jednoho zapomenutého článku týkajícího se hraní dvou partií současně. Nyní už definitivně (tedy přesněji do další změny) platí, že hráč může být zapsán současně na soupiskách dvou zápasů a pokud stihne první partii ukončit dříve, než mu v té následující spadne praporek, je všechno v pořádku. V opačném případě prohrává druhou partii na čas a oddíl dostává pokutu za kontumaci nepřítomného hráče. Ovšem žádné další postihy už nikomu ze zúčastněných nehrozí.

Kromě změn legislativy, kterou má v STK na starosti autor tohoto článku, se STK po příchodu Pavla Chrze rozjela i v jiných oblastech a každý člen dostal svou parketu, za kterou plně zodpovídá. Na snímku z prvního odstavce sedí okolo jednacího stolu zleva Lukáš Jandourek z Neratovic (vše týkající se soutěží družstev), Ondřej Vinklárek z Kolína (Swiss-Manager, web ŠSČR), předseda Pavel Chrz z Ústí nad Labem, Milan Jenč z Líně (konkurzy soutěží ŠSČR) a Jiří Kalužný z Mostu (soutěže juniorů a dorostenců, Velká cena v rapidu). Jediným absentérem schůze byl Tomáš Přikryl z Přerova, jehož parketa se ještě hledá.

Mimochodem pokud máte připomínky ke Swiss-Managerovi, je nejvyšší čas je zaslat Ondřeji Vinklárkovi. Pokud se chcete pocvičit v angličtině, můžete mrknout na dopis Heinzu Herzogovi, rakouskému autorovi tohoto programu.

Pozoruhodné je Ondřejovo mailové sdělení, že: "Také jsem zjistil, že počet vyhraných partií u družstev již ve Swissu nějakou dobu je. Je to schované pod points variabel (poslední tie-break v nabídce). Stačí nastavit bod za výhru a jinak nuly…"

To je zajímavé, že si toho nikdo zatím nevšiml, inu mládí vpřed... Bez zajímavosti není ani informace od Martina Šmajzra, že by možná mohl "polidštit" svůj vlastní program pro řízení soutěží a vytvořit něco na způsob "RSD pro Windows", tedy program pouze pro družstva s maximálním komfortem a okamžitou reakcí na změny legislativy. To jsou velmi příznivé zprávy.

Úpravy vrcholných soutěží dorostu a žen ještě čeká hodně diskusí (peníze, peníze, kdy byly, hraje hned na jaře příštího roku velké finále MČR složené ze 4 zavřených turnajů pro muže, ženy, juniory a juniorky), ale pravděpodobně už od tohoto podzimu vypukne Velká cena ŠSČR (jo kdyby tam místo toho ŠSČR byl nějaký sponzor, to by byla soutěž) složená z cca 10 velkých rapid turnajů, z nichž se budou poměrně složitým mechanismem přidělovat body a vítězové celého cyklu budou v létě 2007 slavnostně vyhlášeni (a finančně odměněni) pravděpodobně při Czech Openu v Pardubicích.

Z jižní Moravy by na zařazení do seriálu mohl aspirovat především rapid v Hustopečích, ale bez šancí by možná nebyli ani pořadatelé ze Znojma, Hodonic, Bobycentra, Bzence nebo Sudoměřic. Ovšem musí se přihlásit do konkurzu, samozřejmě.

Na plné obrátky běží v tuto chvíli diskuse o nejlepším způsobu nastavení digitálních hodin pro nové ligové tempo 90min/40tahů + 30minut do konce partie s 30 sekundovým bonusem od 1. tahu. Kupodivu to není tak snadné, ovšem podrobný manuál by měl být družstvům k dispozici ještě před losovacími schůzemi.

přidal David Ciprys dne 20.08.2006 | sekce: Informace komisí


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009