Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Přebory škol na Břeclavsku: mistři jsou z Kobylí, Hustopečí a Velkých Pavlovic

26 týmů a 121 účastníků (111 chlapců a 10 děvčat) se sešlo v úterý 27. listopadu 2018 v sále břeclavského Domu školství na okresním kole Přeboru škol v šachu - stejný počet týmů a téměř totožná účastnická listina oproti loňsku svědčí o oblíbenosti soutěže mezi stabilními účastníky¸ ale obtížném pronikání do nových¸ šachem nepolíbených lokalit.
 

 
Výsledky kategorie 1. stupeň ZŠ najdete zde
 
Výsledky kategorie 2. stupeň ZŠ najdete zde
 
Výsledky kategorie středních škol najdete zde
 
 
Prakticky nezměněná zůstala i sestava medailistů. Dlouhodobá práce trenérů a podpora učitelů v Hustopečích, Mikulově, Kobylí, Lanžhotě, Drnholci, Staré Břeclavi, Velkých Palovicích nebo nově i Dolních Věstonicích zaslouží velké uznání.
 
 
Letošní turnaj začal trochu nešťastně. Hrací sál se už plnil účastníky, když došla zpráva z vlaku od Brna, že bude mít zhruba čtvrthodinové zpoždění. A další zprávy od celkem 8 družstev byly stále horší - vlak pořád stojí před Podivínem z důvodu selhání řídícího systému, vlak už nepojede, čekáme na náhradní autobus...
 

 
Po poradě s družstvy rozhodli pořadatelé dát dvěma týmům ze stojícího vlaku v prvním kole volno a zbylých 6 nalosovat mezi sebou s "přátelským" výsledkem 2 : 2. Až do 5. kola pak trnuli, jestli úvodní přáteláky nakonec neskončí všeobecným naštváním. Ukázalo se totiž, že největším soupeřem superfavorita v kategorii 2. stupeň základních škol Gymnázia Hustopeče, které už loni ve stejném složení nebylo daleko od postupu do celostátního kola, bude ZŠ Kobylí, tj. právě ten tým, který od Hustopečí získal v prvním kole remízu zadarmo. A zatímco favorité nečekaně ztratili bod za "hubenou" výhru s vlastním B družstvem 3 : 1,
 
Derby Gymnázií Hustopeče A (vpravo) - Hustopeče B 3 : 1
 
nenápadné Kobylí rozdávalo kanáry, figurovalo v čele soutěže a hrálo na prvním stole.
 

 
Teprve v 5. kole napravili borci z Hustopečí B, co před tím "pokazili" a po velkém boji sebrali Kobylí dva body za remízu 2 : 2. Všechny tři jmenované týmy měly viditelnou herní převahu nad ostatními a můžeme se těšit, že naši postupující do krajského kola mají šanci na dobrý výsledek v první polovině tabulky. V této tradičně nejpočetnější kategorii hrálo 14 týmů švýcarským sytémem na 7 kol tempem 2x20 minut.
 

 
I v nejmladší kategorii 1. stupeň základních škol vyčnívaly z vyrovnaného startovního pole 2 týmy, které neprohrály ani jediný zápas. Žáčci ze ZŠ Kobylí a ZŠ Jana Noháče Břeclav brali už loni nejcennější kovy, jen si letos zlato a stříbro prohodili. Poměrně dobře jim sekundovali malí borci z Drnholce a z Lanžhota, za nimi byl vidět výraznější výkonnostní rozdíl.
 
 
Hrálo 9 týmů každý s každým tempem 2x15 minut.
 

 
V kategorii středoškoláků hrály letos jen tři týmy každý s každým dvakrát tempem 2x20 minut. Pořadatelé měli nachystaný speciálně upravený Scheveningský systém, v němž si během 8 kol zahraje každý hráč se všemi borci zbývajících dvou týmů. Bohužel už zmíněný kolaps v dopravě vedl k návratu k osvědčenému, leč nikterak ideálnímu systému, kdy má každé družstvo během soutěže 2x volno. Velké loňské soupeření gymnázií z Velkých Pavlovic a Mikulova pokračovalo i letos včetně vyrovnaného skóre 1 : 1 ve vzájemných zápasech.
 

Pořadatelé jsou, jak jinak, bývalými a někdy i velmi úspěšnými účastníky této soutěže
 
Galerie vítězů
 
Kategorie středních škol
 
1. místo: Gymnázium Veké Pavlovice
 
 
1. místo: Gymnázium Mikulov
 
 
3. místo: Gymnázium Hustopeče
 
 
Nejlepší hráči na šachovnicích
 
 
Kategorie 2. stupeň základních škol
 
1. místo: Gymnázium Hustopeče A
 
 
2. místo: ZŠ Kobylí
 
 
3. místo: Gymnázium Hustopeče B
 
 
Nejlepší hráči na šachovnicích
 
 
Kategorie 1. stupeň základních škol
 
1. místo: ZŠ Kobylí
 
 
2. místo: ZŠ Jana Noháče Břeclav
 
 
3. místo: ZŠ Drnholec
 
 
Nejlepší hráči na šachovnicích
 

přidal David Ciprys dne 25.12.2018 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009