Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Zpráva Komise mládeže pro konferenci Jihomoravského šachového svazu

Zpráva Komise mládeže pro Konferenci JmŠS za rok 2016
Komise mládeže JmŠS má za úkol řídit práci se šachovou mládeží v Jihomoravském kraji. Řídí a spoluorganizuje mládežnické soutěže, sleduje tréninkovou přípravu a provádí školení a semináře trenérů, ve spolupráci s hospodářem JmŠS zabezpečuje vyúčtování dotací ŠSČR na mládež. Nemůže však pochopitelně suplovat přímou práci s dětmi, která zůstává úkolem samotných oddílů. Spolupracuje s okresními šachovými svazy a mládežnickými oddíly jednotlivých okresů – při rozhodování v krajské komisi mládeže má zástupce každého OŠS právě jeden hlas.

1) Schůze

Krajská komise mládeže koná svou schůzi jen jednou ročně, a to vždy v září při losování krajských soutěžích družstev. Na tomto jednání se pravidelně schvaluje termínový kalendář mládeže, který je vzápětí vyvěšen na krajském webu, a je tak celoročně k dispozici všem zájemcům. Další případné problémy se řeší mezi členy komise buď emailem, anebo osobním stykem na mládežnických akcích. Předseda kraje se aktivně účastní rozšířeného zasedání republikové komise mládeže.

2) Členská základna

I v uplynulé sezóně pokračoval trend velice mírného nárůstu počtu registrovaných žáků (stav k 31.12.2016 448 dětí). Rekord 470 registrovaných dětí do 16 let z roku 2005 však stále ještě nebyl překonán. To jsou samozřejmě jen papírové počty, co se týče dětí skutečně hrajících mistrovské soutěže, tak zde po letech trvalého nárůstu jsme poprvé zaznamenali stagnaci (z předloňských rekordních 189 účastníků seriálu KP mládeže do 14 let v rapidšachu klesl počet na loňských 183 dětí. Při tom všem si musíme uvědomit, že organizovanou šachovou činnost do většiny škol bohužel rozšířit nedokážeme.

3) Stav práce s mládeží

V čele práce s mládeží zůstává okres Brno-město, jehož oddíly Šachový klub Lokomotiva Brno a Duras Brno dlouhodobě patří mezi republikovou špičku. Oba oddíly mají kvalitní trenérský kádr a propracovaný systém práce s mládeží. Soustavně se práci s mládeží věnují též v oddíle Jezdci Jundrov a v novém oddíle Rozrazil.

Okres Brno-venkov je již tradičně znám výchovou mládeže v Zastávce a v Kuřimi. Zvláště v posledním jmenovaném místě zaznamenává mládežnický šach nebývalý rozvoj, což se mj. projevilo v účinkování Kuřimi v I. lize družstev mladšího dorostu, v družstvech mladších žáků a v trvale dobrých výsledcích v soutěžích družstev škol. Připomínáme, že kuřimský trenér Jiří Majer byl ŠSČR v prosinci 2015 vyhlášen trenérem roku.

Na okrese Hodonín si velice dobrou úroveň v práci s mládeží udržuje ve Veselí nad Moravou a na dobré úrovni mládeží pracují v Ratíškovicích a Vacenovicích.

Na Blanensku i bez formálně ustavené okresní komise mládeže probíhají mládežnické soutěže v pořádku. Soustavně s mládeží pracují v Adamově, mládež mají v Boskovicích a na krajských přeborech v rapidšachu potkáme i mládež z Lipovce.

Na Vyškovsku se mládež soustřeďuje v okresním městě a v Rousínovci. S mládeží se pracuje v Brankovicích a s dětmi zkoušejí pracovat i v Nesovicích.

Na Břeclavsku se dobře pracuje s mládeží v Hustopečích, kdysi rozvinutý mládežnický šach v Poštorné zažívá hluboký úpadek.

Slabá úroveň práce s mládeží panuje na Znojemsku – nulové obsazení krajských soutěží mládeže jak u družstev, tak u jednotlivců je stav, se kterým nemůžeme být spokojeni. Jistým signálem zlepšení může být zlepšení účasti na OP družstev škol.

4) Organizace soutěží

Všechny krajské mistrovské mládežnické soutěže proběhly v pořádku. Všechny soutěže byly dobře početně obsazeny, a to:

Vyškov (leden 2016) – 123 účastníků

Brno (únor 2016) – 125 účastníků

Rajhrad (duben 2016) – 136 účastníků

Ratíškovice (květen 2016) – 100 účastníků

Brankovice (listopad 2016) – 122 účastníků
Pouze turnaj plánovaný v Břeclavi. Pořadatelé totiž přišli o prostory v Domě školství, a tak turnaj raději zrušili.

Skvělým pořadatelským úspěchem skončil v Zastávce KP družstev mladších žáků - devatenáct zúčastněných týmů, kterými se chlubíme, má málokterý kraj. Krásné prostory získal Kp mládeže jednotlivců, jenž díky Pavlu Lapúníkovi proběhl v krásných rekonstruovaných prostorách orlovny v Brně-Bohunicích. 79 účastníků je proti dosavadní historii výrazným nárůstem a odpovídá významu této soutěže.

Zásluhou Josefa Lahodného a jeho spolupracovníků se i loni na jaře uskutečnila Znojemská královna a královnička

Stabilní úroveň a velkou oblibu má i KP družstev mládeže. Z loňských 17 družstev, poklesl počet na 16, stále však je to přes sto dětí, které hrají vážné partie se zapisováním Na druhou stranu musíme upozornit, že dlouhodobě tuto soutěž stále neobsazuje žádný tým z okresu Blansko, Břeclav ani z okresu Znojmo.

5) Šachy do škol

Pomalu, ale jistě se projekt Šachy do škol zabydluje i v našem kraji. Jako vždy každá škola zdarma získala deset kusů šachových cvičebnic (první až sedmý díl podle vlastního výběru) a nově dostala přístup do unikátního výukového programu Learningchess.net. V našem kraji došlo k výraznému nárůstu počtu zapojených škol – z loňských 13 na současných 20, potěšitelný je především nárůst na Znojemsku.

6) Přebor škol v šachu

Díky dlouhodobé vzorné spolupráci s AŠSK v osobě profesora Jadvidžáka a hlavního pořadatele Davida Ciprys máme velmi hezké krajské kolo hrané tradičně v Břeclavi. Ani v roce 2016 tomu nebylo jinak. Republikové kolo bylo loni poprvé uspořádáno ve velice reprezentativním prostředí zlínské univerzity na vysoké úrovni. Tato akce se ŠSČR skutečně povedla. Nás mohou těšit úspěchy našich reprezentantů - v kategorii I. stupně základních škol se tým ZŠ Tyršova Kuřim umístil na třetím místě a v kategorii II. stupně brněnská Tyršova ZŠ Kuldova vybojovala místo druhé a kuřimská ZŠ Tyršova obsadila místo třetí. Tři medailová umístění pro náš kraj je skvělou vizitkou práce s mládeží v Kuřimi a v Brně.

A jak vypadá situace na jednotlivých okresech?

Nejpočetněji obsazované okresní kolo (29 družstev) bylo loni na Břeclavsku. Škoda, že dobrou práci se školní mládeží nedokáží tamější šachové kluby přetavit i do dobré práci na poli výkonnostního mládežnického šachu!

Historicky dlouhodobě nejpočetněji obsazený přebor Brna-města letos podruhé klesl až na druhé místo (28 zúčastněných družstev).

Do pomyslné třetice medailistů můžeme zařadit okres Blansko (16 družstev) a hned vzápětí následují okresy Vyškov a Brno-venkov (15 zúčastněných družstev).

Předposlední příčka patří okresu Znojmo, kde však dokázali proti loňsku počet zúčastněných družstev zdvojnásobit (na 14) a poslední příčka patří okresu Hodonín (12 družstev).


7) Výkonnostní šach

Ani v této oblasti nepatříme k otloukánkům. Připomeňme jen:

- 3. místo Lokomotivy Brno na M-ČR družstev starších žáků
- 2. místo Martina Blahynky v kateg. H18 na M-ČR v Koutech nad Desnou
- 3. místo Elišky Vavřínkové v kateg. D16 na M-ČR v rapidšachu ve Vyškově
- 1. místo Julie Richterové v kateg. D14 na M-ČR v rapidšachu v Klatovech
- 2. místo Olgy Dvořákové v kateg. D12 na M-ČR v Koutech nad Desnou
- 1. místo Olgy Dvořákové v kateg. D12 na M-ČR v rapidšachu Klatovech
- 1. místo Michaela Kureše v kateg. H10 na M-ČR v rapidšachu v Klatovech
- 3. místo Lukáše Petříčka v kateg. H10 na M-ČR v Koutech nad Desnou

Řada našich dětí reprezentovala naši vlast na mistrovství světa a Evropy a dalších mezinárodních soutěžích Hodně dětí se zúčastnilo letního ME mládeže v Praze, což bylo jedinečnou možností získat zkušenosti v tak prestižní soutěži, jakou ME je, za poměrně laciný peníz.

8) Práce s talentovanou mládeží

Práce krajského tréninkového centra mládeže byla několikrát prezentována na webových stránkách kraje, hodnotící zprávu najdete zde. Republikovou dotaci jsme na tréninky vyčerpali v plném rozsahu. Tréninková centra pracují při oddílech ŠK Kuřim, Duras Brno, Lokomotiva Brno, Rozrazil Brno a společné tréninkové centrum Vyškov – Brankovice – Ratíškovice.
K 1. květnu 2016 byla zveřejněna nová krajská listina talentů. Z dotace ŠSČR na tréninky mládeže se v květnu uskutečnilo na novém místě v Bzenci krajské tréninkové soustředění, které si udrželo velký zájem – ve třech tréninkových skupinách zde trénovalo přes 30 dětí a i s dospělým doprovodem činil počet účastníků soustředění přes 40 osob.

9) Školení trenérů

Náš kraj patří k mimořádně aktivním organizátorům školení trenérů. V zimě loňského roku proběhlo ve Vyškově školení a zkoušky trenérů 4. třídy

10) Krajská reprezentace

V lednu se zástupci našeho kraje zúčastnili zimní olympiády dětí a mládeže v Chomutově, kde v celorepublikové soutěži krajů obsadili očekávané páté místo.
V říjnu jsme se zúčastnili v Bratislavě mezinárodního utkání výběru krajů O pohár předsedy Bratislavského samosprávného kraje, kde jsme v silné konkurenci mezi čtyřmi družstvy skončili druzí.

11) Šachové tábory a rekreační pobyty

Na poli šachových táborů stále zcela určitě stále držíme primát mezi ostatními kraji. Jen v roce 2015 proběhly pod vedením Brněnské šachové školy, ŠK Bučovice a za pomoci dalších spřátelených oddílů a organizací následující tábory a rekreační pobyty:

a) Itálie - Lignano
b) Domašov
c) Slovensko – Západní Tatry
d) Vřesovice
Celkem se na táborech odrekreovalo 250 účastníků (pochopitelně nejen z našeho kraje). Který kraj se může pochlubit tak vysokým číslem?

12) Spolupráce s ŠSČR

Na peníze v rámci projektu Podpory šachových oddílů a kroužků dosáhly následující oddíly:
Z našeho kraje se do programu zapojilo osm oddílů. Na třetí úroveň dosáhla s 52 žáky jen Lokomotiva Brno, na druhou úroveň s 37 dětmi ŠK Kuřim, zbývající oddíly dosáhly jen první úrovně. Celkové pořadí podle počtu vykázaných žáků je toto:
1. 3. úroveň 52 dětí ŠK Lokomotiva Brno
2. 2. úroveň 37 dětí ŠK Kuřim
3. 1. úroveň 14 dětí ŠK Hustopeče
4. 1. úroveň 12 dětí SK Vyškov
5. 1. úroveň 10 dětí Šachy Zastávka
6. 1. úroveň 9 dětí Šachy Brankovice
6. 1. úroveň 9 dětí Svornost Rousínovec
8. 1. úroveň 8 dětí Spartak Adamov
8. 1. úroveň 8 dětí Duras Brno

Oddíly 1. úrovně obdržely částku 6.548,- Kč, ŠK Kuřim 13.096,- Kč a Lokomotiva Brno 19.644,- Kč. Částky byly určeny výhradně na odměny trenérů, kteří s dětmi v daném oddíle pracují, a nemohly být použity na cokoli jiného.

Dobrým počinem ŠSČR je organizování webinářů pro trenéry.

13) Závěrem

Poděkování patří všem činovníkům, trenérům a vedoucím kroužků, kteří se na rozvoji práce s mládeží v uplynulém roce podíleli. Máme pracovité trenéry, nadšené rodiče a šikovné děti. Přeji všem mnoho elánu do další činnosti i v roce 2017.

Zprávu dne 17. února 2017 zpracoval Miroslav Hurta, předseda Komise mládeže JmŠS.

přidal Miroslav Hurta dne 17.02.2017 | sekce: Informace komisí


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009