Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Schůze rozšířené STK proběhla v konzervativním duchu, většina změn zůstala jen na papíře

V neděli 15.5.2016 proběhla na tradičním místě - v hotelu Slunce v Havlíčkově Brodu - kromě konference trenérů šachu i schůze rozšířené STK. Přestože v uplynulých letech se šachisté před novou sezónou dočkali řady změn v podobě Pravidel FIDE i Soutěžního řádu, vstup do následující sezóny by měl proběhnout bez zásadních změn. To ale neznamená, že se o žádných změnách nejednalo. Možná i předsedové krajských STK už získali pocit, že těch změn v posledních letech bylo nějak moc, a tak většina změn zůstala jen na papíře. Ale pojďme pěkně od začátku.

Jednou z prvních informací, která na schůzi zazněla a která jistě potěší všechny jihomoravské šachové fanoušky, je skutečnost, že závěrečné trojkolo extraligy proběhne v Brně! Budeme tedy moci sledovat nejen průběžné boje Lokomotivy a Durasu, ale i závěrečný finiš celé soutěže.

Schůze jako obvykle začala schvalováním výsledků soutěží a udělených pokut. Přestože schvalování pokut obvykle nezabere mnoho času, tentokrát jsme se na pokutách "zasekli" na hodinu a půl. Vášnivé debaty vznikaly hlavně kolem situací, kdy hráči z různých důvodů nenastoupili k utkání nebo nesehráli předepsaný počet partií. Při hodnocení práce vedoucí soutěží zaznívala kritika především na adresu vedoucího 1. ligy východ Jiřího Kopty a to hlavně z úst nového předsedy STK Olomouckého kraje Richarda Biolka staršího, kterému se nelíbilo hlavně pozdní zveřejňování výsledků této soutěže. Evidentně nebyl sám, protože pan Kopta už od příští sezóny 1. ligu řídit nebude, ale o tom později.

Dalším bodem schůze byl Sportovní kalendář. S termíny soutěží jsou rok od roku stále větší problémy. I letos se řešila kolize soutěží družstev s MS seniorů a také to, zda hrát soutěže družstev na zlatou neděli 18.12., která navíc koliduje s MČR v blesku, které proběhne 17.12.2016. Z diskuse vyplynulo, že kolize s MS seniorů může být vyřešena řízeným losováním nebo předehrávkou, takže nakonec STK pouze rozhodla o zrušení 1. ligy na zlatou neděli a poslední kolo 1. ligy se tak posune na 9.4.2017. Druhé kolo 2. lig bude navíc kvůli kolizím s přebory Čech a Moravy a Slezska mládeže rozděleno do dvou termínů - skupiny E a F odehrají 2. kolo 23.10. a skupiny A - D o týden později, 30.10.2016.

Krátce před obědem je pak schváleno složení extraligy a rozdělení 1. lig a zaznívá informace, že losovací schůze ligových soutěží pravděpodobně bude součástí jednání VV ŠSČR a setkání s předsedy KŠS v Pardubicích.

Po obědě pak proběhlo rozdělování družstev do jednotlivých skupin druhých lig. Z navržených možností zvítězila varianta C, což znamená, že převážně jihomoravská skupina E se oproti uplynulé sezóně protáhne směrem na východ. Družstva ve skupině E tedy nebudou jezdit na Vysočinu, ale čekají je výlety do Kroměříže, Starého Města, Hošťálkové a Vsetína. Aktuální složení všech ligových skupin je již zveřejněno na webu ŠSČR.

Protože vedoucím soutěží skončilo tříleté funkční období, proběhly konkurzy na nové vedoucí. Většina vedoucích své posty obhájila, přesto ale došlo k několika změnám. Kritizovaného Jiřího Koptu nahradí ve vedení 1. ligy východ bývalý předseda republikové STK Petr Záruba, který povede i 2. ligu F. Na post vedoucího 2. ligy B už nekandidoval současný šéf republikové STK Jan Malec, kterého nahradí Michal Babička.

Po schválení statutu vedoucích soutěží a rozpisu ligových soutěží jsou na řadě koncepce dlouhodobých soutěží a návrhy na změny legislativy. Návrh pana Hrdličky ze Středočeského šachového svazu na to, aby STK KŠS mohla v krajských soutěžích (s výjimkou té nejvyšší, ze které se postupuje do 2. ligy) „smazat“ písmena V a H hráčům do 18 let byl diskutován už v mailové komunikaci a při následném schvalování jej podpořil pouze jeho předkladatel. Podobně ztroskotal i opakující se návrh Pražského šachového svazu ohledně možnosti, aby hráč mohl být uveden na neomezeném počtu soupisek. Rozšířená STK podpořila myšlenku, aby v soutěžích jednotlivců hraných švýcarským systémem byl lepší výsledek ve vzájemných partiích jako hodnotící kritérium používán vždy a ne jen v případě dělení prvního či postupového místa a vyslovila souhlas také s tím, aby řídící orgán soutěže měl možnost nařídit sehrání náhradního utkání v případě, že se družstvo k zápasu nedostaví během dvouhodinové čekací doby. Tyto záležitosti poputují k dopracování Legislativní komisi, která v současné době mj. pracuje na nezáviděníhodném úkolu definovat hygienické požadavky na hrací místnost a do Soutěžního řádu by měla zapracovat také krajské přebory, které budou KŠS povinné vyhlásit – mělo by se jednat o přebory v klasickém šachu v kategoriích muži, ženy a junioři.

Po dlouhém a vyčerpávajícím jednání se všichni delegáti už vidí doma, a tak závěrečné kolečko informací z KŠS působí dojmem, že se v krajích nic (zvláštního) neděje. Říká se, žádné nové zprávy, taky dobré zprávy – tak snad nám ty klidné vody alespoň nějakou dobu vydrží.

přidal Vladimíra Šťastná dne 16.05.2016 | sekce: Informace komisí


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009