Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Šachisté s rodinami opět v Tatrách

Pořadatelé Brněnské šachové školy a Klubu šachistů TJ Bučovice připravili na konci července už 14. ročník převážně turistického pobytu ve Vysokých Tatrách. Zúčastnily se ho rodiny s nejmenšími dětmi i rodiny s již vytrvalými žákovskými turisty, výkonní mladí sportovci spěchající za nejvyššími vrcholy přes nejobtížnější trasy, ale také starší,  krásu hor stále obdivující zkušení turisté. A po výšlapech a výletech usedali děti i zkušení šachisté skoro každý večer v jídelně penzionu Erika k přátelským nebo turnajovým partiím.

První dny, když hrozily přeháňky, bouřky, tak většina turistů volila průzkum v nejbližším okolí ubytovny. Sám organizátor byl překvapen, když tento den doprovázel část cesty nebo alespoň potkal na své trase celkem 25 z třiceti účastníků zájezdu.

Už druhý den třeba vyrazily odvážné dámy-turistky a dvě rodiny s dětmi na přechod Belanskými Tatrami. Za náročné stoupání v dešťové přeháňce byli všichni v Širokém sedle odměněni slunečným počasím, nádhernými rozhledy a setkáním s desítkami kamzíků při pastvě. Mezi vrcholy, které jsou tradičně navštěvovány, byl našimi letošními nejzdatnějšími lezci Karlem Vlachem a Jarkem Krejčím zdolán postupně Kriváň, Jahňací štít, Ostrva i Rysy. Po opatrném startu se k velkým výkonům rozešli také naše turistky - Dana Hanáková, Radka Kneslová vedené paní Lidkou Obdržálkovou a splnili si svůj letitý sen projít přes Ostrvu k Batizovskému plesu.  Každý z účastníků si víceméně splnil nebo i překročil svoje lezecké cíle: malé slečny Gorčákovy (7 a 9 let) s maminkou se protáhly ze Štrbského plesa Bystrou lávkou k Solisku a zaznamenali si ve výšce 2300 m.n.m. svůj nový lezecký rekord a vytrvalý jedenáctiletý turista Robert Kudlička s tátou dosáhl mimo jiné také Téryho chaty (2015 m).

Vrcholem letošní sezóny bylo zdolání nejobtížnější trasy celých Tater - „Orla perć“ Jirkou Markem při přípravě tohoto pobytu, průzkumu v Polských Tatrách 7. července. Jeho společníci Gorčák, Kunčar a Pokorný zdolali větší polovinu Orlí stezky podle svých sil a možností.

Jirka Marek v sedle Krzyźne po zdolání Orla perć

Mládežnický turnaj se hrál o velkého plyšáka – tatranského medvěda a další věcné a sladké odměny. Suverénně zvítězil Robert Kudlička z vyškovského kroužku DDM s 6 b. před Adamem Zabloudilem z Holasic a Anetou Gorčákovou z Brna se 3,5 b. a dalšími třemi účastníky, když nejmladším byl čtyřletý Artur Křena.

Partie vítězů: Robert Kudlička ml. - Adam Zabloudil

Turnaj dospělých v rapid šachu muselo odmítnout několik kvalitních šachistů - rodičů se svými povinnostmi a tak se odehrál jen s osmi účastníky. Vítězem se stal Karel Vlach (DDM Praha) se 6 b. a z cen vybral si knihu Miniaturní partie od mistra Biolka. Další pořadí: 2. Robert Kudlička st. 5,5 b., 3.-5. F. Vykydal – F. Hrbotický (Loko Brno – Bučovice), B. Křena (Kuřim) a T. Pokorný (Bučovice) se 4 b. Jak je vidět na snímku, tak se opravdu poctivě rozdělili o svoji společnou výhru!

Samozřejmě bylo nutno vyhradit také nějaký čas na sbírání borůvek a lesních jahod kolem penzionu, odpočinek - koupání v termálních bazénech, návštěvu a prohlídku Popradu, Kežmarku, Levoči nebo Spišského hradu. A využít s dětmi Medvědích dnů na Hrebienku, vyzkoušet zubačku, lanovky, koloběžky na sjezdu...

Večer se kromě mnoha přátelských šachových partií také předávaly zkušenosti a tipy z výletů uplynulého dne i vzpomínalo na minulé pobyty a setkání. Menší děti využívali často malé lesní hřiště nad penzionem a pobyt na Erice byl zde ukončen malým táboráčkem s písničkami a hrami. Snad každý účastník pobytu si mohl vybrat i relax podle svého gusta.

Protože se většina účastníků seznámila díky „královské hře“ a zažila tradiční tábor ve Vřesovicích, přijali také pozvání na setkání přátel a spolupracovníků na 30. ročníku tohoto letního šachového tábora o víkendu 22. a 23. srpna.

Přátelé, organizátoři táborů pro mládež (už více než čtvrstoletí!) v Caorle, Vřesovicích, na Stražisku, v Tatrách i na dalších místech, kteří se sešli letos u Studenopotockých vodopádů: Jana Furchová, Zdena a Libor Divišovi, Miroslav Hurta a Jan Gorčák

přidal Jan Gorčák dne 16.08.2015 | sekce: Zajímavosti


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009