Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Schůze rozšířené STK schválila zrušení limitu počtu volných hráčů

Tak zní jeden z nejdůležitějších výsledků nedělního jednání předsedů krajských STK, členů STK ŠSČR a vedoucích ligových soutěží v Havlíčkově Brodě. Ale nepředbíhejme a pojďme pěkně od začátku. Po schválení výsledků a pokut udělených v ligových soutěžích a odměn pro vedoucí těchto soutěží přišel na řadu termínový kalendář.

V důsledku velkého množství termínů, kterým se ligové soutěže snaží vyhnout, začnou letos ligy již 4.10., kdy se hraje 1. kolo 1. ligy a tedy i naší KPI. Za 14 dní pak následuje 2. liga. Druhé kolo 1. ligy je pak rozděleno na dva termíny – skupiny východ a západ tedy budou hrát druhé kolo v odlišných termínech. Díky této úpravě se však vyhneme tomu, že by některá soutěž musela po Vánocích začít již 3.1.2016.

Dalším bodem bylo rozdělení družstev do skupin 2. ligy. Oproti původním návrhům, kdy v naší skupině E byla družstva jako Postoupky, Kroměříž nebo Staré Město nebo dokonce trojice Litovel, Zábřeh a Velké Losiny byl nakonec schválen zcela jiný návrh. Místo předchozích dvojic tak budou naše jihomoravská družstva soupeřit s družstvem Třebíče a dvěma družstvy Jihlavy. Aktuální termínový kalendáři i rozdělení všech lig už visí na webu ŠSČR (článek Střípky z rozšířené STK).

Po obědové pauze přišlo na řadu schvalování rozpisů ligových soutěží. V souvislosti s rozpisy bylo upozorněno především na zásadní změnu týkajících se soutěží započítávaných na FIDE. Jak už informoval i David Ciprys v závěrečné zprávě, soutěže započítávané na FRL budou nově na FIDE odesílány každý měsíc. Tyto soutěže budou i na LOK započteny už k 5.1. a poté opět k 5.5. Soutěže bez zápočtu na FRL budou na LOK zapsány jako obvykle až na konci soutěže, tedy k 5.5.

Velkou diskusi vyvolaly tradičně návrhy na změny Soutěžního řádu. Ze Soutěžního řádu zmizela povinnost uvádět na soupiskách národní a FIDE Elo, stačí uvádět jen evidenční číslo LOK a FIDE ID. Dále se hlasovalo o navýšení povinného počtu odehraných partií. Ve hře byly návrhy na zvýšení ze současných dvou na tři nebo na 25% z celkového počtu partií. Tento návrh ale jen těsně neprošel. Stejně tak neprošel návrh zástupců Karlovarského kraje, aby měli hosté na lichých deskách domácí kameny místo domácích. Schůze se zabývala návrhem pana Vachka z Lokomotivy Brno, který navrhoval, aby se mládež do 18 let nezapočítávala do limitu volných hráčů. Z diskuse pak však vzešel návrh, aby se limit volných hráčů zrušil pro všechny, nikoliv jen pro mládež. Z původního návrhu pana Vachka zaměřeného na podporu mládeže tak vznikl návrh úplně jiný, který byl také schválen. Schůze rozšířené STK tedy schválila úplné zrušení limitu počtu volných hráčů, a to již od následující sezóny 2015/2016. Aby však tato změna Soutěžního řádu – spolu se změnami schválenými na loňské schůzi – byla platná, musí ji ještě schválit Výkonný výbor ŠSČR. Pokud by Výkonný výbor s úplným zrušením limitu počtu volných hráčů nesouhlasil, stále je ještě ve hře loňský návrh na navýšení možného počtu volných hráčů na čtyři i pro oddíly, které mají méně než čtyři družstva.

Na závěr už jen pár střípků z diskuse. Na schůzi byla bez bližších podrobností avizována plánovaná změna databáze soutěží ŠSČR. V blízké budoucnosti dojde také ke změně v systému MČR – ženy budou místo uzavřených turnajů hrát každý rok open, stejně tak by to mělo být i u mužů. Rozšířená STK také vyjádřila podporu současnému systému soutěží pro juniory a dorostence. Kategorii do 18 let by totiž do budoucna měla převzít Komise mládeže, která to má ve svém statutu, a na schůzi zazněla informace, že by mohlo dojít ke zrušení soutěží pro kategorie do 20 let. Poslední informací, která na schůzi zazněla, byla plánovaná rezignace předsedy STK ŠSČR zatím bez určitého data. Že nebude jednoduché najít na tuto pozici vhodného kandidáta s dostatkem zkušeností a volného času, je myslím jasné. Případní zájemci se mohou hlásit buď přímo Petru Zárubovi, nebo předsedovi ŠSČR Viktoru Novotnému.

přidal Vladimíra Šťastná dne 27.05.2015 | sekce: Informace komisí


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009