Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Zpráva o činnosti Okresního šachového svazu Znojmo rok 2014

Jedním z úkolů, které krajská konference JmŠS uložila, je povinnost okresních šachových svazů zaslat do 28. února k uveřejnění na těchto webových stránkách zprávu o své činnosti v roce 2014. Tady překládáme zprávu pana Lahodného:
Okresní Šachový svaz Znojmo (dále jen OŠS), který působí v souladu z usnesením ustavující konference Jihomoravského šachového svazu 10.04.2002, evidoval k 31.12.2014 šest šachových oddílů a šach. klubů. Z toho jsou dva ve Znojmě: TJ Znojmo a Šachový sportovní klub SPgŠ Znojmo. Dále Sokol Dobšice, TJ Sokol Štítary, ŠK Pravice, ŠK Hrušovany a SK ZŠ Šumná s celkem 89 aktivními registrovanými členy, kteří hrají okresní přebor, nejrozšířenější pravidelnou soutěž 5-ti členných družstev a 8 neaktivních členů Na okrese je podle evidence 10 rozhodčích a 2 trenéři.
Dle OTS Znojmo je evidence následující:
 Krajské přebory řízené Jihomoravským šachovým svazem:
V krajském přeboru se účastní družstvo TJ Znojmo A,TJ Znojmo B a SPgŠ Znojmo.

Okr. přebor družstev Znojmo 2013-14 – závěrečná zpráva
 

Konečné pořadí: 

Poř.
Družstvo
Body
Skóre
1
ŠK Břežany-Pravice
14
29.0
2
TJ Znojmo
14
27.5
3
TJ Sokol Štítary A
11
25.0
4
TJ Hodonice
11
25.0
5
ŠK Sebranci RH B
8
18.5
6
TJ Sokol Štítary B
6
17.0
7
TJ Sokol Dobšice
4
18.0
8
SPgŠ+G Znojmo B
3
10.0
9
SPgŠ+G Znojmo C
1
10.0

Vojtěch Havel STK, vedoucí soutěže.
 
Podle sportovního kalendáře se na okrese hrají další soutěže jednotlivců kategorie OP žáků, dorostenců a mužů. Dále vyhlašujeme soutěže v rapid šachu a bleskovém šachu.
Základní úkoly OŠS Znojmo úspěšně plníme za pomoci oddílů a dalších subjektů, které poskytují prostory a organizační zajištění:
 
Okresní přebor žáků s DDM Šumná, Šachové sdružení Znojmo
Okresní kolo přeboru škol: Šachové sdružení Znojmo a ZŠ Šumná
Okresní kolo přeboru středních škol: Šachové sdružení, SOU Znojmo
Okresní přebor jednotlivců – při Znojemské Rotundě.
 OŠS se podílí na pořadatelství mezinárodního otevřeného turnaje Znojemská rotunda, který se hrál od 25.-28. října v prostorách hotelu Prestige. Finance na cenový fond zabezpečilo OŠS spolu se Šachovým sdružením Znojmo. To byl také důvod omluvit se na KM JmŠS 27.9.
 
OŠS se podílí také organizačně na prestižním ženském turnaji v ČR, Znojemská královna, který se od roku 1991 hraje jako oficiální „Mezinárodní mistrovství České republiky žen v rapid šachu“. Znojemská královna byla akcí Znojemského šachového festivalu s několika dalšími turnaji jednotlivců a mládeže, přeboru žen a dívek 18 a 20 , dále Přebor JmŠS rapid JmŠS byl uváděn jako spolupořadatel a finančně přispěl ze schváleného rozpočtu na uvedené kategorie ženy, muži, dorostenci. Díky. Tradiční Memoriál Ing. Jana Turka se hrál současně jako otevřený přebor JmŠS v rapid šachu kategorie muži, hoši 18 a 20. Byli vyhlášeni přeborníci JmŠS uvedených kategorií muži, ženy dívky, hoši. Závěrečná zpráva byla zaslána funkcionářům JmŠS. Pořadatelsky se OŠS podílel na 5. ročníku Grand Prix 2013/2014.
 
V závěru zprávy několik maličkostí, které dosti často provází šachové snažení. V dnešní době se těžko získávají finance a bez těch dnes málo kdo, ze šachistů, podstoupí další pra- videlné nasazení, například vést kroužek mládeže. Ovšem podmínkou je, že je zájem dětí event. školy. Proto jsme uvítali, že se ZŠ Šumná přihlásila do projektu Šachy do škol a re- prezentuje okres. Celý projekt má své výsledky. Říká se, že příklady táhnou. Krajská komise mládeže nás hodnotí opakovaně mezi horšími. Budiž. Úroveň okresu „neodpovídá krajské úrovni“. S mládeží málo pracujeme. Hledáme a snažíme se o zlepšení.
 
ŠK GPOA Znojmo (Vojtěch Havel)
Náš šachový oddíl se již delší dobu potýká s nedostatkem ochotných trenérů a funkcionářů, a to především v důsledku odchodu mladých trenérů ze Znojma. Tyto problémy nás doprovázejí už delší dobu, v posledních letech se je dařilo provizorními způsoby řešit, nicméně tuto sezónu došlo skokově k dalšímu oslabení trenérské základny.
Rádi bychom udrželi fungování klubu a šachového kroužku v podobném rozsahu jako dříve, byť bez kvalitnějšího tréninku a účastí na krajských akcích, s nadějí na zlepšení v budoucnu. Potenciál na oživení nám nechybí – máme velký počet členů, výbornou hrací místnost, dostatek šachového materiálu.
 
ŠK Břežany-Pravice
Po 6 letech působení v soutěži se konečně podařilo sestavit stabilní a spolehlivý tým. Během této doby prošlo soupiskami klubu cca 25 hráčů, z nichž "vykrystalizovalo" 10 aktuálních s přetrvávajícím zájmem. Neznamená to nejkvalitnější výběr (neboť pár dobrých hráčů již na soupisce není), ale zejména spolehlivost příchodů na utkání, příp. tréninky je velmi silný a potřebný element týmového ducha. Hrajeme v 10-ti lidech ve věkovém rozmezí 18-80 let a umístění po skončení OP je 5. místo, což není dle našich ambicí - chtěli jsme hrát na umístění mezi prvními 3 týmy. Do další sezóny vstoupíme s upevněním třech základních předpokladů: soustředěnost, nepodcenění soupeře, rozvoj šachové teorie a zkvalitnění hry. Scházíme se 1x týdně na tréninku. Financování oddílu-podpora obce s prostory a hracím materiálem, příspěvek na dopravu. Velmi jsme ocenili, když mohli hrát OP i neregistrovaní hráči (bez poplatku), což pro náhradníky činilo absurdní výši na zápas (při sehrání mála zápasů za sezónu).
 
Věřím, že jedna z mála cest, kterou by se rozšíření Šachu mohlo ubírat je spolupráce se základními školami v podobě kroužků či volitelného předmětu - jakožto rozvoje logického myšlení. Otázka však zůstává, jak motivovat mládež, či  mobilizovat lektorskou základnu. Toto je však již na vyšší legislativní úrovni a širší spolupráci se sportovním svazem. Na dobrovolný zájem či jinou osvětu se dnes, natož v budoucí době patrně nebude moci spolehnout.     S pozdravem Mirek Rachůnek

Pohled na hospodaření. Od JmŠS jsme dostali dotaci ve výši 1845,- Kč a za vklady do OP družstev 1800,- Kč vydání 520,- Kč za dar pro jubilanty Františka Šimíka a Richarda Nekuly. Ostatní výdaje 1150,- Kč zůstatek činí 1975,- Kč. Děkujeme panu Chmelíčkovi za spolupráci s financemi. Je to OK. Příspěvky mají oddíly a kluby zaplaceny. Ověřeno v Ostravě. Funkcionáři výboru OŠS Znojmo pracovali bez nároků na honorář.
 
VV JmŠS se dohodne a dá text na webové stránky. Kdo můžeš čti. Dobře. Sám se přiznám, že nečtu denně webové stránky JmŠS, kde byly uvedeny i termíny a to dosti krátké. Kdo se o zprávě doví, může termín splnit, či reagovat. Ale co ti, kteří nejsou s IT tak velcí kamarádi a nejsou denně na webu. Jak jim pomoci v zájmu dobré informovanosti a včasné.
Malé doporučení. Dnes jde veškerá pošta přes internet. Když máme adresy funkcionářů oddílů a kroužků, nebylo by dobré v zájmu věci poslat tak závažný dokument přímo na ně? Bylo by to daleko lepší. Dejme všem stejné podmínky při tak závažných nových věcech pro financování. Znojmo nemá zástupce ve výboru JmŠS jen RK. Dobrá by byla informace na zástupce OŠS, protože když se mne někdo zeptá, tak pokud jsem si nepřečetl web stránky, tak musím odpovědět, že nevím o co se jedná. Určitě se najde řešení, jak takovým problémům předcházet a dávat jasná pravidla pro financování. Nová strategie financování v ŠSČR chce více informací a koordinace obou stran. Nebo to vyřeší nové webové stránky.
Poznámka.
Závěrem bych uvítal zlepšenou komunikaci kraj-okres, což by prospělo oběma stranám. Nechám plně na rozhodnutí JmŠS. Je to návrh a jaký bude jeho osud, toť otázka.
Z oslovených zástupců oddílů okresu Znojmo odpověděli jen dva. Zvláště těm zde děkuji, že svůj drahocenný čas věnovali a zodpovědně doplnili okresní zprávu o dění na šachovnicích.
 
Znojmo 22.01.2015                                                    P- VV OŠS Znojmo Josef Lahodný
 

A na úplný závěr krásný citát: Šachy obohacují lidský život stejně jako hudba nebo láska. Siegbert Tarrasch

přidal Miroslav Hurta dne 16.02.2015 | sekce: Informace komisí


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009