Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Zpráva Komise mládeže pro Konferenci JmŠS za rok 2014

Komise mládeže JmŠS má za úkol řídit práci se šachovou mládeží v Jihomoravském kraji. Řídí a spoluorganizuje mládežnické soutěže, sleduje tréninkovou přípravu a provádí školení a semináře trenérů, ve spolupráci s hospodářem JmŠS zabezpečuje vyúčtování dotací ŠSČR na mládež. Nemůže však pochopitelně suplovat přímou práci s dětmi, která zůstává úkolem samotných oddílů. Spolupracuje s okresními šachovými svazy a mládežnickými oddíly jednotlivých okresů – při rozhodování v krajské komisi mládeže má zástupce každého OŠS právě jeden hlas.

 

1) Schůze

Krajská komise mládeže koná svou  schůzi jen jednou ročně, a to vždy v září při losování krajských soutěžích družstev. Na tomto jednání se pravidelně schvaluje termínový kalendář mládeže, který je vzápětí vyvěšen na krajském webu, a je tak celoročně k dispozici všem zájemcům. Další případné problémy se řeší mezi členy komise buď emailem, anebo osobním stykem na mládežnických akcích. Předseda kraje se aktivně účastní rozšířeného zasedání republikové komise mládeže.

 

2) Členská základna

I v uplynulé sezóně pokračoval trend velice mírného nárůstu počtu registrovaných žáků (stav k 31.12.2014 437 dětí). Do počtu 470 dětí z roku 2005 však ještě máme daleko. To jsou samozřejmě jen papírové počty, co se týče dětí skutečně hrajících mistrovské soutěže, tak i zde zaznamenáváme mírný nárůst (v loňském seriálu KP mládeže do 14 let v rapidšachu stoupl počet ze 158 na 167 zúčastněných, což je v dějinách této soutěže historický rekord). Při tom všem si musíme uvědomit, že organizovanou šachovou činnost do většiny škol bohužel rozšířit nedokážeme.

 

3) Stav práce s mládeží

V čele práce s mládeží zůstává okres   Brno-město, jehož oddíly Šachový klub Lokomotiva Brno a Duras Brno dlouhodobě patří mezi republikovou špičku. Oba oddíly mají kvalitní trenérský kádr a propracovaný systém práce s mládeží. Bohužel z ostatních brněnských oddílů mládež již téměř vymizela, výjimkou z tohoto postesknutí je nový oddíl Jezdci Jundrov, kde se práci s mládeží též soustavně věnují.

Okres Brno-venkov je již tradičně znám výchovou mládeže v Zastávce a v Kuřimi. Zvláště v posledním jmenovaném místě zaznamenává mládežnický šach nebývalý rozvoj, což se mj. projevilo v účinkování Kuřimi v I. lize družstev mladšího dorostu a v trvale dobrých výsledcích v soutěžích družstev škol.

Na okrese Hodonín si velice dobrou úroveň v práci s mládeží udržuje ve Veselí nad Moravou a na dobré úrovni mládeží pracují v Ratíškovicích a Vacenovicích. Na krajských přeborech v rapidšachu potkáme i mládež z Prušánek.

Na Blanensku i bez formálně ustavené okresní komise mládeže probíhají mládežnické soutěže v pořádku. Soustavně s mládeží pracují v Adamově, letos poprvé jsme v KP družstev mládeže zaznamenali účast dětí z Makkabi Boskovice a nesmělé počátky soustavnější práce s mládeží jsme zaznamenali i v Lipovci.

Na Vyškovsku se mládež soustřeďuje v okresním městě, v Rousínovci a v Bučovicích. Na turnaje začali opět s mládeží jezdit z Brankovic a s dětmi zkoušejí pracovat i v Nesovicích.

Stagnace na Břeclavsku se zdá být zastavena obnovením práce s mládeží v Hustopečích, zde jsou ovšem teprve na samotném počátku.

Úpadek nastává na Znojemsku – nulové obsazení krajských soutěží mládeže jak u družstev, tak u jednotlivců, neuspokojivá a zmenšující se účast v okresním kole přeboru škol – to vše jsou varovné příznaky, kterými by se OŠS Znojmo měl podrobně zabývat, analyzovat příčiny neúspěchu a přijmout neodkladná opatření k nápravě.

 

4) Organizace soutěží

Všechny krajské mistrovské mládežnické soutěže proběhly víceméně v pořádku, kritiku za organizační nedostatky a nezvládnutí hluku v hracím sále jsme zaznamenali u Vyškovské rošády v lednu 2014 a závažný kiks se podařil pořadatelům Brankovického krále v listopadu 2014, kteří si neohlídali započtení turnaje na rapidLOK ČR. Drobnou malou výtku bych měl i na adresu vánočního turnaje v Břeclavi – než slibovat na webu doplnění článku, které se pak nikdy nekoná, je lépe si z návštěvníků webu nedělat dobrý den a nic neslibovat, nesplněné sliby totiž nedělají dobrý dojem. Všechny soutěže byly dobře početně obsazeny, a to:

Vyškov (leden 2014) – 137 účastníků

Brno (únor 2014) – 111 účastníků

Rajhrad (duben 2014) – 85 účastníků

Ratíškovice (květen 2014) – 94 účastníků

Brankovice (listopad 2014) – 141 účastníků

Břeclav (prosinec 2014) – 127 účastníků

Skvělým pořadatelským úspěchem skončil v Kuřimi KP družstev mladších žáků. Krásné prostory získal KP mládeže jednotlivců, jenž díky Pavlu Lapúníkovi proběhl v krásných rekonstruovaných prostorách orlovny v Brně-Bohunicích. Jen počet účastníků zaostává za možnostmi této soutěže.

S potěšením můžeme konstatovat, že stále větší oblibu si získává i KP družstev mládeže. Loni i letos se již zapojilo do soutěže 16 družstev, a to přesto,že postupem Lokomotivy Brno C do I. ligy vlastně ubylo jedno družstvo. Na druhou stranu musíme upozornit, že dlouhodobě tuto soutěž neobsazuje žádný tým z okresu Břeclav, od podzimu zde chybí i zástupce Znojemska.

 

5) Šachy do škol

Pomalu, ale jistě se projekt Šachy do škol zabydluje i v našem kraji. Do projektu se v září 2014 zapojilo šest škol z okresu Brno-město, po dvou z Hodonínska a po jedné škole z okresu Břeclav a Znojmo

 

6) Přebor škol v šachu

Díky dlouhodobé vzorné spolupráci s AŠSK v osobě profesora Jadvidžáka a hlavního pořadatele Davida Ciprys máme velmi hezké krajské kolo hrané tradičně v Břeclavi. Ani v roce 2014 tomu nebylo jinak. Na republikovém přeboru škol náš kraj vzorně reprezentovalo Gymnázium na třídě Kapitána Jaroše Brno, které v kategorii středních škol dosáhlo prvního místa, v kategorii II. stupně Tyršova ZŠ Kuldova, která skončila sedmá a v kategorii I. stupně se na čelném místě umístili hned dva zástupci jižní Moravy, a to ZŠ Tyršova Kuřim (páté místo) a ZŠ+MŠ Adamov (sedmé místo).

A jak vypadá situace na jednotlivých okresech?

Jednoznačně nejbohatěji obsazen bývá ( a i letos se to potvrdilo) vzhledem k počtu obyvatel přebor Brna-město. Brňáci těží z toho, že zdejší střední školy pohlcují přirozeně i mládež z venkova, takže kategorie středních škol bývá velice silně a prestižně obsazena. Kdo vyhraje přebor Brna, bývá v krajském kole jednoznačně favoritem a ne nadarmo se v Brně říká, že není problém vyhrát krajské kolo, ale to městské… Celkový počet 30 zúčastněných družstev patří k největším v kraji, a to zde ještě z kapacitních důvodů je striktně zakázána účast B týmů.

Druhé nejpočetněji obsazované okresní kolo je tradičně na Břeclavsku a ani letos tomu nebylo jinak. Škoda, že dobrou práci se školní mládeží nedokáží tamější šachové kluby přetavit i do dobré práci na poli výkonnostního mládežnického šachu, ale možná se pomalu (alespoň podle účasti na břeclavském vánočním turnaji) začíná blýskat na dobré časy.

Do pomyslné třetice medailistů můžeme zařadit okres Brno-venkov, který je handicapován nedostatkem středních škol. Kuřimský šachový klub využívá výhody, že na rozdíl od brněnských konkurentů, kteří mají žáky rozprostraněny do mnoha škol, jsou místní naděje soustředěny do dvou základek, a patřičně toho využívají. V krajském kole budou obě kuřimské školy patřit k horkým favoritům. Ještěže v Kuřimi nemají gymnázium, to by patřili k favoritům i ve středních školách…

Hned další místečko v pořadí patří okresu Vyškov, kde se s mládeží daří příkladně pracovat i v samotném okresním městě, a pomyslný střed tabulky v našem hodnocení patří Blansku,  a Hodonínu. U Blanska bychom chtěli vyzvednout skvělou propagační práci tamějších pořadatelů, kteří dokázali dostat okresní kolo i do televizní reportáže.

Bohužel stále slabě je obsazován přebor škol na Znojemsku a i ten malý počet družstev, co tam je, má klesající tendenci. Z okresního kola nám nedorazila ani jedna jediná fotografie – jak chtějí Znojemští tuto soutěž propagovat na veřejnosti?

 

7) Výkonnostní šach

Ani v této oblasti nepatříme k otloukánkům. Připomeňme jen:

- 6. místo Durasu v Extralize dorostu;

- 1. místo Lokomotivy Brno B v I. lize dorostu a postup do Extraligy;

- 3. místo Kuřimi na M-ČR družstev mladších žáků;

- 3. místo Adama Dvořáka v kateg. H16 na M-ČR v Koutech nad Desnou

- 1. místo Ary Martirosyana v kateg. H12 na M-ČR v Koutech nad Desnou

- 2. místo Anny Vavřínkové v kateg. D10 na M-ČR v Koutech nad Desnou

- 1. místo Olgy Dvořákové v kateg. D10 na M-ČR v Koutech nad Desnou

- 2. místo Lukáše Petříčka v kateg. H8 na M-ČR v Táboře

- 1. místo Martina Blahynky v kateg. H18 na M-ČR v rapidšachu v Havlíčkově Brodě

- 1. místo Terezy Koci v kateg. D14 na M-ČR v rapidšachu v Ostravě

- 3. místo Daniela Daňka v kateg. H14 na M-ČR v rapidšachu v Ostravě

Řada našich dětí reprezentovala naši vlast na mistrovství světa a Evropy a dalších mezinárodních soutěžích, ale bez medailového úspěchu.

 

 

8) Práce s talentovanou mládeží.

Pro podporu talentů byla zřízena a schválena krajská listina talentů. Z dotace ŠSČR na tréninky mládeže se v květnu uskutečnilo v areálu autokempu Merkur u Pasohlávek krajské tréninkové soustředění, které vzbudilo nevídaný zájem – ve třech tréninkových skupinách zde trénovalo přes 30 dětí a i s dospělým doprovodem činil počet účastníků soustředění 44 osob.

Na dobré úrovni je práce s talenty na okresech Brno-venkov a Brno-město, u vzdálenějších okresů bývá problém individuální přípravu zabezpečit z důvodu velkých finančních nákladů na dojíždění (ať už trenéra, či dětí). Ideální by bylo podnítit v těchto okresech zájem o trenérství z řad špičkových hráčů tamějších oddílů.

 

9) Školení trenérů

S předchozí kapitolou úzce souvisí i příprava a školení trenérů. V listopadu 2014 proběhlo školení a seminář trenérů v Rajhradě. Solidní účast 17 posluchačů nasvědčuje, že by se v našem regionu mohlo práci s mládeží dařit alespoň tak úspěšně jako doposud. Jistý problém přetrvává v komunikaci s TMK ŠSČR – zasílání trenérských certifikátů trvá neúměrně dlouho, svaz má zpoždění ve zpracovávání požadovaných metodických materiálů (bude někdy výukový šachový CD disk, po kterém voláme?) a jako velké zklamání hodnotíme neúspěch ŠSČR v jednání s MŠMT, kdy v domech dětí a mládeže je po našich trenérech požadováno absolvování čtyřicetihodinového pedagogického minima, jakoby snad šachová trenérská kvalifikace dostatečná nebyla.

 

 

10) Krajská reprezentace

V říjnu jsme se zúčastnili v Bratislavě mezinárodního utkání výběru krajů O pohár předsedy Bratislavského samosprávného kraje, kde jsme v silné konkurenci nedokázali obhájit loňské prvenství a mezi čtyřmi družstvy jsme skončili až třetí.Naopak v prosincovém přátelském zápase s Olomouckým krajem jsme zvítězili.

 

11) Šachové tábory a rekreační pobyty

Na poli šachových táborů stále zcela určitě stále držíme primát mezi ostatními kraji. Jen v roce 2014 proběhly pod vedením Brněnské šachové školy, ŠK Bučovice a za pomoci dalších spřátelených oddílů a organizací následující tábory a rekreační pobyty:

a) Caorle (Itálie) – I. turnus

b) Caorle (Itálie) – II. turnus

c) Domašov

d) Tatranská Lesná (Slovensko)

e) Vřesovice

Celkem se na táborech odrekreovalo 260 účastníků (pochopitelně nejen z našeho kraje). Který kraj se může pochlubit tak vysokým číslem?

 

12) Republiková Komise mládeže

Činnost republikového orgánu se novým složením poněkud zlepšila (možná i tím, že zastoupení zde v podobě autora této zprávy má i náš kraj). Trvalým problémem (a nejenom letošní sezóny) však stále zůstávají postupové kvóty na M-ČR v rapidšachu – republikový orgán si zde neplní své povinnosti a informuje o nich s trapným a velkým zpožděním.

S velice negativní odezvou se u našich mládežnických oddílů setkala iniciativa předsedy republikové komise mládeže pana Havlíčka ohledně podzimního žákovského Mistrovství Moravy a Slezska. Tato soutěž, která nám vzhledem i systémem plně vyhovuje, má být prodloužena, čímž narostou pobytové náklady. Jednání s panem Havlíčkem na toto téma se neuskutečnilo, neboť pan Havlíček požadoval zahájení schůzky brzy odpoledne, zatímco funkcionáři našich oddílů vzhledem ke svým pracovním povinnostem mohli nejdříve až v 16 hodin.

Naopak s příznivým ohlasem se setkává finanční podpora ŠSČR tréninkům talentované mládeže a podpoře kroužků mládeže.

Dotace na tréninky využily oddíly Duras a Lokomotiva Brno, Vyškov a Zastávka. Nabídku finanční pomoci naopak nevyužily Adamov, Bučovice, Veselí nad Moravou a TJ Znojmo.

Na peníze v rámci projektu projektu podpory šachových oddílů a kroužků dosáhly oddíly Duras a Lokomotiva Brno, SK Vyškov, Šachy Zastávka, ŠK Kuřim, G+SPgŠ Znojmo, Spartak Adamov, ŠK ZŠ Brankovice a TJ Tatran Poštorná.

 

 

13) Mediální prezentace

Práce s dětmi v dnešní době již dávno není jen o tréninku samotném, ale v širším slova smyslu se jedná o velmi sofistikovanou činnost, kdy kromě hlavního cíle – přitáhnout děti k šachu – je nutno získat ke spolupráci aktivní jedince z řad rodičů, sponzory a přízeň samosprávy – obce a města mohou volnočasové a sportovní aktivity dětí podporovat a skutečně tak i činí. K tomu je ovšem nutno naši práci se šachovou mládeží zviditelňovat na veřejnosti – k tomu slouží veřejné nástěnky, noviny a místní zpravodaje, ale především pak televize a internet. Doba, kdy se šachové výsledky u příslušného oddílového funkcionáře uložily v horším případě do šuplíku, v lepším do oddílové kroniky, je nenávratně pryč. Nyní takové výsledky patří ihned na web! Standardem musí být zajímavý (i když třeba krátký) článek z každé akce s fotografiemi, v lepším případě videozáznam, jak se třeba podařilo panu Plchovi při již výše zmíněném okresním kole Přeboru škol Blanenska.

 

14) Závěrem

Poděkování patří všem činovníkům, trenérům a vedoucím kroužků, kteří se na rozvoji práce s mládeží v uplynulém roce podíleli. Máme pracovité trenéry, nadšené rodiče a šikovné děti. Přeji všem mnoho elánu do další činnosti i v roce 2015.

 

Zprávu dne 23. ledna 2015 zpracoval Miroslav Hurta, předseda Komise mládeže JmŠS.

přidal Miroslav Hurta dne 23.01.2015 | sekce: Informace komisí


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009