Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Na Lokomotivě dnes proběhly zkoušky trenérů 4. třídy

Že se práci s mládeži v našem kraji daří, o tom svědčí nejen stoupající účast dětí v šachových soutěžích, ale i počet nově vyškolených trenérů. Již jen pamětníci mohou vzpomínat na slavná týdenní trenérská školení vedená renomovaným Bohuslavem Skácelem v sedmdesátých a osmdesátých letech – za jiného politického režimu a za zcela fantastických ekonomických podmínek – vše zdarma a ještě refundace mzdy zaměstnavatelem. Za těchto podmínek byl zájem a počet vyškolených trenérů obrovský, nicméně většina absolventů brala tento seminář jako možnost, jak se něco o šachu dozvědět zdarma a trenérskému řemeslu se pak v praxi nevěnovala.

 

Čas oponou trhnul. Dnes je stěží představitelné, že by se na týdenní školení někdo z práce uvolnil a o refundaci mzdy si můžeme nechat jen zdát. Časový rozsah školení trenérů nejzákladnější IV. třídy se proto smrskl na jeden jediný den a účast na něm již také není zadarmo – nicméně poplatek, který musí uchazeči složit, je jistou zárukou, že se po vyškolení budou trenérskému řemeslu skutečně věnovat.

 

Jednodenní seminář při objemu probírané látky klade nároky na samostudium. Na samotném semináři v Rajhradě bylo zdůrazněna, že přípravu na zkoušky nelze podcenit. Je sice jasné, že teoretické vědomosti samy o sobě ještě z nikoho dobrého trenéra neudělaly, nicméně šachový svaz klade na trenéry IV. třídy požadavek jistého penza znalostí, z kterých nelze slevit.

 

Sítem zkoušky dnes neprošli dva uchazeči, kteří dostanou možnost vykonat zkoušky v úterý 3. února. Naopak k nejpřipravenějším adeptům patřili v písemném testu Oskar Hájek (89 bodů) a Vojtěch Straka s Patrikem Pospíšilem (oba 88 bodů) z 90 možných.

 

Je zajímavé, že všichni zkoušení neuspěli v otázce č. 19. Ta zněla takto:

19. Při plnění norem pro získání III. nebo IV. výkonnostní třídy musí být tempo hry (tj. čas na rozmyšlenou) nejméně:

a, 10 minut na partii pro každého hráče;

b, 15 minut na partii pro každého hráče;

c, 30 minut na partii pro každého hráče;

d, 60 minut na partii pro každého hráče.

Správnou odpověď a) 10 minut nezakroužkoval nikdo, zřejmě se k uchazečům ještě nedostaly do krve změny v Pravidlech FIDE, jež platí od léta loňského roku.

 

K úspěšnému absolvování zkoušek můžeme blahopřát:

Hájek Oskar

Hvozdovič Jan

Kandalec Štefan

Matula Pavel

Mazoch Jiří

Perutka Tomáš

Pospíšil Patrik

Richterová Nataša

Straka Vojtěch

Zámečník Ondřej

 

Přejme jim v trenérské činnosti mnoho úspěchů!

přidal Miroslav Hurta dne 06.01.2015 | sekce: Informace komisí


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009