Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Šachová olympiáda Tromsø 2014 - Magnus Carlsen

Vzpomínáte, když jsem psal v Khanty, že když byste zavřeli oči v hracím sále a jen poslouchali, tak uslyšíte přemačkávání hodin, kašlání a takový ten tichý šum pohybujících se lidí? Tady tomu není jinak, ale ještě k tomu přibyly dvě věci, které nikde jinde asi neuslyšíte. Přes stěny arény občas zaslechnete racky a největší třešničkou je, když dlouhé zahoukání sirén lodí, které připlouvají nebo odplouvají z Tromsø, proniknou do ticha hracího sálu. Nádhera :-)) (nikdo to nečeká a určitě to není příjemný pocit, když hráči jsou ze svých myšlenek vytrženi houkáním lodních sirén, ale tady to k tomuto místu prostě patří). Do šestého kola dostávám opět utkání žen: Norsko-Venezuela. Bohužel už od začátku mi však není dobře. Silné křeče v žaludku znamenají, že utkání protrpím jak pes až do konce. Celou dobu sedím, sleduji jen časovky a přemýšlím, jestli toto kolo nemám předčasně skrečovat (až tak je mi fakt zle). Na první desce se ptá Norská hráčka Sheila Bart Sahl kapitána, jestli může nabídnout remízu nebo i remízu přijmout, kdyby byla nabídka učiněna. Od kapitána zní odpověď docela jednoznačně: "No". Je mi ještě hůř.. Po časovkách se ovšem utkání láme a Norky vyhrávají 4:0 a je zřejmé, že střevní viróza mě navštívila v plné síle. V autobuse není nálada něco psát, do postele se doslova doplazím. Ke křečím se připojuje teplota, proto si raději dopřávám devět hodin spánku, pozitivně dopuji organismus vším možným a nemožným. Na druhý den je to o poznání lepší - bez teplot, ale žaludek hlásí, že s jakoukoliv rybou dneska kamarádit nebude.


Aris Marghetis (Kanada)

Náladu mi zlepšuje kanadský rozhodčí Aris Marghetis, kterého jsem tady pasoval do role největšího baviče. S ním se totiž v klidu ani nenajíte, protože stále se musíte smát jeho historkám. V autobuse, v hotelové restauraci, při výletech po Tromsø, prostě všude, kde vám dělá parťáka. Arisovi je 53 let a klobouček dolů, protože na to vůbec nevypadá a ten jeho elán a humor jsou silně nakažlivé. Na snídání si ke mně přisedá a vypráví historku, která se tady stane asi "nesmrtelnou". Představ si, dneska jsem spal asi 3 hodiny". "Tak to musela být tedy pěkná párty" - odpovídám. "Žádná párty, normálně usínám ve dvě hodiny v noci a z ničeho nic mě probouzí bouchání na dveře mého pokoje. Bang, bang, bang. Okamžitě se probouzím a slyším jak můj spolubydlící (60-letý rozhodčí ze Spojených států) na mě přes dveře volá: "Arisi, vstávej, zaspali jsme - je 11:00!! Rychle, autobusy odjíždí". Celý otupělý, vstávám, rychle se oblékám, otvíráme dveře a venku normálně stojí autobusy, všude klid. "Arisi, rychle, jdeme, ještě nám neodjeli". Všude světlo, rozespale koukám na hodinky a koukám pátá hodina ráno. "Představ si to, to "čuně" normálně mělo hodinky na ruce opačně". "Já to chápu, má věk, ale prosím Tě, měl bych na Tebe prosbu - pomůžeš mi ho zabít?". To už prskám čaj a "chess olympiad legend" je na světě. Když už jsme u těch spolubydlících, tak já mám za spolunocležníky Nikolaje Zhukova z Běloruska a Namiqa Ismayilova z Ázerbájdžánu. Namiq je velký pohodář a jeho historky, jak Shakhriyar a Teimour jsou jak jeho vlastní děti, jsou kouzelné. Jelikož Olympiáda bude za dva roky v Baku, tak už teď nám sděluje, že musíme přijet. Kdybychom se náhodou nedostali oficiální cestou, tak nás na olympiádu dostane on. No není nad životní jistoty :-))


Namiq Ismayilov z Ázerbájdžánu - jeden z mých spolubydlících v Malangenu

V sedmém kole usedám na "svoji židli" a připravuji cedulku Norsko - Vietnam v sektoru žen. Před utkáním přichází Vlastimil Jansa a předává mi letenky pro cestu zpět domů a malý úplatek, který by asi nesnesl mantinely definice korupce.


Korupce v Tromsø??

Všechny Vietnamky jsou sice malého vzrůstu, ale šachovou sílu ukazují na druhé, třetí a čtvrté šachovnici, na jedničce tak pouze čestnou půlku zaznamená norská jednička Sheila. Já ovšem po očku sleduji utkání našich mužů s Ruskem, obrazovku mám kousek od sebe a reprezentaci na pět metrů vzdušnou čarou. Senzace se blíží - David a Viktor vítězí a Vlastimil Jansa mi sděluje, že dneska "přepisujeme dějiny". Poslední dohrává Vlasta a po skončení partie se objímají oba Vlastimilové se Zbyňkem. Další nádherný moment (strašně moc této partě přeji úspěch) Po odevzdání zápisu o utkání se máme dostavit k hlavnímu rozhodčímu, prý dorazily trička, ve kterých jsme tady měli pískat. Někdo mi v průběhu utkání ukradl dvě zelené karty, takže spíše řeším s deputym, aby mi laskavě dal další dvě. Takis Nikolopoulos mě upozorňuje, že si mám vzít tričko, že pak už nebudou. Někteří si berou klidně čtyři, já ze slušnosti odebírám jeden kus a odcházím. "Ladislave, kolik triček jste si vzal?" - slyším za zády hlas Takise. "Pouze jedno". "Tak si vezměte ještě další, prosím Vás". Ještě s dárečkem v podobě šachové kravaty od Tomáše Delegy odcházím na večeři. Zítra tedy jednotný dress code - "tyrkysové tričko" a naši muži dnes porazili Rusko 3:1. Fantastický úspěch, který oslavím jedním čepovaným přímo na recepci a z terasy hotelu v křesle mlčky hltám "zemský ráj" každým mrknutím víček. Slovy klasika Járy Cimrmana - "Kam se hrabe Bittner, to se nedá srovnat".


David Navara


Viktor Láznička


Zbyněk Hráček


Vlastimil Babula

Příchodem na osmé kolo automaticky odebírám norské družstvo žen, když z ničeho nic se u stolu objevuje Takis Nikolopoulos a říká sektorovému "Dneska v sektoru rozhodčí mezi sebou prohoď". "Jak je mám prohodit?" - ptá se Mehrdad. "Ty jsi sektorový rozhodčí, ty rozhoduješ, ale dneska ať sedí každý jinde." Stojím tam jak sloup a Takis se na mě kouká a říká Mehrdadovi: "No, třeba Ladislav je mladý a hezký muž, takže dneska může mít utkání Norsko s Bosnou a Hercegovinou". Dostávám papíry a koukám na soupisku: Magnus Carlsen. Jak pubertální fanynka se v duchu usmívám: No to snad není ani možné :-) U prvního stolu již stojí reportérka norské televize a podává mi ruku, představuje se, ptá se odkud jsem, jak se mi tady líbí a já ani nemůžu dlouho koukat do jejich modrých oči a na její blond vlasy :-)) Přichází Magnus Carlsen, usedá, spouště opět cvakají na 110%. Zdravíme se s norským kapitánem a utkání začíná (kapitána z Bosny a Hercegoviny jsem během utkání ani neviděl). Pokud byla pro mě lahůdka utkání Rusko - Čína, tak tohle jsou pro mě druhé Vánoce. Mám možnost 6 hodin sledovat mistra světa v akci zhruba ze vzdálenosti jednoho metru. Jakým způsobem na mě působí Magnus Carlsen, jste si přečetli v předchozích zápiscích. Co je ovšem fascinující - sledovat jeho oči, které počítají desítky tahů a variant v naprostém klidu, nevidíte žádnou nervozitu, v baťůžku vždy dvě půllitrovky - jedna s džusem, druhá vypadá jak čokoládový nápoj (ta nastupuje na stůl až po časovce). V průběhu utkání konzumuje jen rozinky, banán a borůvky. V průběhu kola přichází Martin Petr a žádá mě, abych mu po utkání obstaral podpisy Magnuse na dvě brožurky k olympiádě. No tak to bude trošku problém, protože již z předchozích utkání jsem vysledoval, že podpisy docela šetří a fotí se taky sporadicky (před utkáním se soustředí je na hru, takže se s nikým nevyfotí a nic nepodepíše). Ono mu asi není co závidět, já bych to nevyměnil. První úder zasazuje na trojce Mr. Kladivo (Hammer), na dvojce a čtyřce končí partie remízou a na jedničce Borki Predojevič bílými není schopen mistra světa udržet. "MC Hammer" opět úřaduje - jak se vtipně oba protagonisté a pravděpodobně i dobří kamarádi na Facebooku prezentují (znalci si jistě vzpomenou na amerického rapera a jeho největší hit U Can't Touch This).


Souboj Caruana - Carlsen, přihlíží FIDE prezident


To už jsou záběry z 9.kola - Carlsen - Solak


A legrace před startem 9.kola

Norsko vítězí 3:1, Magnus Carlsen podepisuje svůj partiář a nastává moje chvíle. Rychle prosím a žádám kapitána, zdali by Magnus nepodepsal dvě brožurky. Kapitán Moen podává Magnusovi výtisky o olympiádě k podpisu a MC se ptá, komu se podepisuje. Kapitán ukazuje na mou osobu, Magnus se otočí, usměje se, udělá dva rychlé podpisy, podává mi sběratelský klenot a mizí v davu. Ufff .. mise splněna, Martin bude mít velkou radost. Já si taky odnáším svoji trofej - partiář :-) (ke Kramnikově partiáři tak připojuji i ten Carlsenův).


Je libo partiář mistra světa?

Cestou zpět do hotelu mě Ivan Syrový přemluví, abych přišel na recepci si zahrát holanďany. "No to si pozval toho pravého", hrál jsem to jenom párkrát, protože této disciplíně moc neholduji, ale po krátkém odpočinku přicházím po jedenácté na recepci a zhruba do jedné hodiny hrajeme s Ivanem, Manfredem Mussingem a Číňankou Zhang Jilin (28-letá nositelka titulu WGM) několik partií. Další krásný den na olympiádě končí...


Společná fotka všech rozhodčích (Zdroj:chess24.com)

přidal Ladislav Palovský dne 12.08.2014 | sekce: Zajímavosti


 
PeloDesign, 2002-2009