Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Ve Vyškově rošovalo 137 dětí

Devátý ročník turnaje Vyškovská rošáda pro děti a mládež do 18 let přilákal dnes na start 137 dětí a má velkou šanci stát se nejpočetnějším turnajem letošního seriálu krajského přeboru mládeže v rapid šachu.

A - Turnaj špuntů do 8 let

B - Turnaj mladších žáků do 12 let

C - Turnaj starších žáků a dorostenců do 18 let

Bohatou fotogalerii Břetislava Eichlera, ze které jsou převzaty všechny fotky v tomto článku, najdete zde.

Nápor malých šachistů hrnoucích se do hracího sálu v jídelně ZŠ Purkyňova ve Vyškově těsně před koncem prezence zvládli pořadatelé u svých notebooků a pokladniček bezvadně s méně než půlhodinovým zpožděním, ale určitou bezradnost ohledně chybějících stolů a šachových souprav musel vyřešit až cvičený hlas osvědčeného pořadatele z Brankovic Jaroslava Hejného staršího. Ten "vyhnal" špunty z jídelny do jedné z tříd a byla to skvělá volba.

První třída s malými stolky, u kterých se nemuselo klečet a s kobercem na zemi, kde se tak krásně válelo, vypadala spíše jako herna než školní třída. Překvapení v podobě šachovnice na zdi a šachových figurek na nástěnce se vysvětlilo záhy - paní učitelkou v této třídě není nikdo jiný než Alena Kubáčková, která donedávna vedla školní šachový klub v Ratíškovicích.

Při vyhlášení se nejvíce tleskalo Šimonu Tajovskému (7/7), druhému Lukáši Petříčkovi (6,0) - oba jsou z Kuřimi, třetímu Ondřeji Šišmovi z Lokomotivy Brno a čtvrtému Adamu Bočkovi opět z Kuřimi (oba 5,0 bodů).

Oba turnaje starších dětí zůstaly v jídelně a odsýpaly jako po másle. Ranní zpoždění se brzy dohnalo a jediným větším problémem zůstala vzrůstající hlučnost, kterou řada rodičů nesla velmi nelibě. Zatímco vedoucí výprav vedli u kávy a párků v dobře zásobeném bufetu obvyklou debatu o problémech a budoucnosti mládežnického šachu,

v jednom z rodičů vzkypěly emoce v hromový vodopád slov, který zklidnil hrací sál natolik, že i rozhodčí u notebooků raději jen šeptali . Stejně jako v nejmladším turnaji obsadili 1., 2 a 4. místo borci z Kuřimi v pořadí Matěj Tajovský - získal plný počet bodů, nebyl ani jednou ohrožen a na svůj věk necelých 10 let hraje neuvěřitelně vyspělé šachy,

David Němec a Vladimír Pavlík. To už o něčem vypovídá. Mezi ně se na třetím místo vklínila Julie Richterová ze Zastávky, která měla na šachovnici i na víc, ale v závěrečných fázích partií ji hodně trápil čas.

Turnaj starších žáků a dorostenců ovládl Duras Brno s prakticky kompletním extraligovým dorosteneckým týmem. Suverénně s bodovým náskokem zvítězil Daniel Daněk (dole vpravo),

který se svou rozvážnou hrou s minimem chyb ztratil jedinou půlku s druhým Petrem Zuziakem. Třetí skončil nejvýše nasazený Martin Kladňák. Kuriózně skončila jeho poslední partie černými figurami s Ondřejem Kilbergerem. Martin s pěšcem méně přešel do věžovky, kde se mu podařilo materiál srovnat. Méně zkušený soupeř si nejdříve dokonale zabetonoval věž vlastními pěšci, nechal se obejít černým králem a dostal ve věžovkách málokdy vídaný mat.

Více postřehů snad do článku doplní ostatní, případně odkážeme na jejich webové stránky.

přidal David Ciprys dne 18.01.2014 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009