Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Přebor škol Brno-venkov pro Zastávku a 2x Kuřim

Dnes ráno kolem deváté to bylo trochu napínavé, protože kvůli výluce na vlakové trati Brno – Zastávka byla polovina startovního pole odkázána na náhradní autobusovou dopravu. Naštěstí se zpoždění nekonalo a díky hlavnímu rozhodčímu panu Miroslavu Hurtovi, který bravurně zvládl ručně nalosovat družstva do prvního kola tak, aby zejména kuřimská a drásovská družstva hrála spolu, se přesně podle propozic v 9:20 začalo hrát.

Letos to podle přihlášek vypadalo, že se v kategorii středních škol utkají zase 2 družstva - a to čtvrtý rok po sobě - Gymnázium TGM Zastávka a Gymnázium Židlochovice. Ovšem díky kolizi termínu našeho turnaje s veletrhem Gaudeamus, kam vyrazil maturitní ročník Gymnázia Židlochovice, tentokrát dorazil ze Židlochovic pan Antoním Továrek pouze s družstvem, které hrálo kategorii II. stupeň základních škol. Tím pádem měli domácí ve složení Rudolf Zezula, Nataša Richterová, Daniela Dumková a David Dumek vítězství ve své kategorii jisté.

Ale aby to neměli tak jednoduché, byli zařazeni do turnaje kategorie 6.-9. třída ZŠ, kterou doplnili jako 8. družstvo - aby to také pořadatelé a rozhodčí měli o něco jednodušší.

Vítězové kategorie středoškoláků – Gymnázium TGM Zastávka
 
V kategorii Z2 (6.-9. třída ZŠ a odpovídající třídy víceletých gymnázií) se naopak bojovalo o medaile až do posledního kola. Turnaj s přehledem vyhrálo středoškolské družstvo Gymnázia TGM Zastávka, které ztratilo pouze 1/2 bodu za remízu na 3. šachovnici v 6. kole, kdy se Gabrielu Vaškovi podařilo uhrát remízu s Danielou Dumkovou. V samotné kategorii Z2 svedly o prvenství tuhý boj obě kuřimská družstva a stejně jako minulý rok se lépe vedlo týmu ZŠ Kuřim Jungmannova. Zatímco loni obsadilo druhou příčku, letos to v obsazení Martin Liška, Filip Jahn, Ondřej Škrob, Roman Matějů byla příčka první. Stříbro skončilo také v Kuřimi, konkrétně v ZŠ Tyršova zásluhou čtveřice Jakub Němec, Vladimír Dudar, Gabriel Vašek, Martin Prokop. Z bronzu se letos radovalo družstvo Gymnázia Židlochovice Pavel Hodovský, Dominik Řehoř, Jakub Řehoř, Marek Dvořák, Jan Hroudný.

Pořadí na dalších místech: ZŠ Střelice, ZŠ a MŠ Pohořelice, ZŠ a MŠ TGM Drásov „A“, ZŠ a MŠ TGM Drásov „B“. Do krajského kola postupují ZŠ Kuřim Jungmannova a ZŠ Kuřim Tyršova.

V kategorii Z1 (1.-5. třída základních škol) tvořili polovinu osmičlenného startovního pole zástupci kuřimských škol (ZŠ Jungmannova i ZŠ Tyršova vyslaly shodně po dvou družstvech), čtvrtinu tvořili domácí (dvě družstva ZŠ a MŠ TGM Zastávka) a po jednom družstvu vyslaly školy z Rajhradu a Šlapanic. Zatímco si „áčko“ kuřimské ZŠ Tyršova – Matěj Tajovský, David Němec, Tomáš Keprt, Lukáš Petříček - vytvořilo během 6 kol pětibodový náskok, který jim i v případě prohry v posledním kole zajišťoval celkové první místo, bitva o druhé postupové místo trvala až do konce posledního kola. Nakonec stříbrnou příčku vybojovalo „áčko“ ZŠ a MŠ TGM Zastávka, které hrálo ve složení Julie Richterová, Richard Brázda, Petr Pečenka a Hana Hradílková. Na bronzový stupínek vystoupalo „áčko“ kuřimské ZŠ Jungmannova – Tomáš Kříž, Šimon Řehka, Šimon Tajovský, Josef Zelený.

Stříbrní v kategorii Z1 – ZŠ a MŠ TGM Zastávka „A“

Pořadí na dalších místech: ZŠ Kuřim Jungmannova „B“, ZŠ Šlapanice, ZŠ Kuřim Tyršova „B“, ZŠ TGM Rajhrad, ZŠ a MŠ TGM Zastávka „B“. Do krajského kola postupují družstvo ZŠ Kuřim Jungmannova "A" a družstvo ZŠ a MŠ TGM Zastávka "A".

Závěrem je nutné poděkovat hlavnímu rozhodčímu za skvěle zvládnuté losování a vůbec řízení turnaje; všem vedoucím výprav, že nad svými svěřenci bděli okem pozorným a pomáhali vyplňovat zápisy o utkáních; dále chválíme všechny hráče, že letos byli opravdu velmi klidní a nemuseli být pořadateli a hlavním rozhodčím neustále nabádáni ke klidu, a proto byl turnaj letos opravdu pohodový a bezproblémový.
V neposlední řadě také patří poděkování vedení obce Zastávka za veškerou podporu tohoto turnaje – počínaje bezplatným pronájmem hracího sálu a cenami pro vítěze konče.

Sláva vítězům – čest poraženým!
Těšíme se na setkání při příštím ročníku okresního přeboru škol!
 
Další obrázky najdete ve fotogalerii Zastávky. Vzhledem k tomu, že se autor tohoto článku neumí naklonovat, nejsou k dispozici fotky všech družstev z vyhlášení. Proto jsme požádali dvorní fotografku kuřimské výpravy paní Tajovskou, aby zvěčnila vyhlašovaná družstva na svůj fotografický přístroj a fotky z vyhlášení posléze zveřejnila. Jakmile budou obrázky k dispozici, přidáme na ně odkaz; zatím můžete průběžně monitorovat stránky kuřimských šachistů, jistě se tam brzy objeví článek s odkazem na Rajče.

Tento článek najdete i na stránkách zastáveckých šachistů.

přidal Aleš Dumek dne 06.11.2013 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009