Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Dětský šachový den na Svoboďáku

V Brně na náměstí Svobody skončila minulý pátek večer první celodenní šachová akce, kterou šachový klub Lokomotiva Brno uspořádal pro mladé šachisty z Brna a okolí - během 12 hodin mladí šachisté sehráli tři turnaje a simultánku.

V Beta pasáži bylo bezpečno. Hráli jsme i pod dozorem Městské policie. Oldřich Šípek z Lokálky vyjel do terénu...

Akce byla pořádána ve spolupráci s občanským sdružením Kulturárium o.s. Partnerem akce byla Komerční banka, a.s., která umožnila pořádání v jejich prostorách Beta pasáže a přispěla cenami a dále SNIP & CO, reklamní společnost, s.r.o., hlavní pořadatel festivalu Ignis Brunensis.

O zahradní šachy byl mezi návštěvníky festivalu Ignis Brunensis velký zájem

Žákovského rapidu na 5 kol se zúčastnilo 31 šachistů. Hráli úplni začátečníci, dokonce předškolního věku, i vítěz extraligy družstev. Na předních šachovnicích pak bylo k vidění hned několik zajímavých a kvalitních partií. Mezi favority se nakonec do čela prodral až šestý nasazený Vojtěch Jurásek.

1. Vojtěch Jurásek, 2. Filip Svoboda, 3. Benedikt Hofírek, nejlepší dívka Julie Richterová, nejmladší hráč Alexander Ivanov a předseda Lokálky Jiří Vachek

Na své cestě za vítězstvím porazil jedničku Bena Hofírka a remízoval s druhým v pořadí Filipem Svobodou. Filip ztratil taky jen půl bodu a tak rozhodovalo pomocné hodnocení. O třetím místě pak rozhodoval malý souboj v bleskovce, protože dva hráči získali nejen stejný počet bodů, ale měli naprosto stejné i pomocné hodnocení. Bleskový souboj nakonec rozhodl ve svůj prospěch Benedikt Hofírek vítězstvím nad Michalem Žitným, kterého na čtvrté místo odsunula porážka v posledním kole s Vojtou Juráskem (do té doby měl plný počet bodů). První čtyři hráči hrají za Lokomotivu Brno. Mezi hochy se také prosadila děvčata - na 7. místě Julie Richterová ze Sokola Zastávka a osmá Terka Kocí z Lokomotivy.

Konečné výsledky najdete zde, fotogalerii zde

Simutánka Evy Kulované a Petra Veličky

WGM Eva Kulovaná, čerstvá inženýrka zahajuje společnou simultánku

Velmistrovskou simultánku si nenechalo ujít 28 hráčů. Někteří se prostřídali a přidali se i někteří rodiče mladých nadějí. Oba velmistři měli na jedné polovině bílé a na druhé polovině černé figury. A protože jsme pořádali simultánku pro děti, rozhodli jsme se oběma velmistrům situaci ještě trochu ztížit. Oba se museli pravidelně po tahu střídat.

GM Petr Velička, odrostlejší inženýr začíná simultánku černými figurami

Jak se později ukázalo, nebyl to vůbec špatný tah. Černými figurami zvítězila Nataša Richterová a bílými Michal Žitný. Remízy vybojovali bílými figurami Filip Svoboda a Adam Effenberger. Celkový výsledek 25 : 3.

Poslední partie simultánky dospěla do zajímavé koncovky. Nakonec Adam Effenberger s velmistry remízoval

Fotogalerii ze simultánky najdete zde

Zahradní šachy a velmistrovská partička

Zápas Evy a Petra - "byla to těžká partie", řekli na závěr partie s dřevěnými zahradními šachy oba aktéři; mysleli nejspíš figurky - jinak remíza

Krátce po simultánce jsme požádali oba velmistry o sehrání vzájemné partie pro příchozí návštěvníky festivalu Ignis Brunensis. Připravili jsme jim krásnou soupravu zahradních šachů, zapůjčenou od pana Řezáče, šachového fanouška a organizátora Romanova memoriálu. Vlastní krásné dřevěné zahradní šachy, které obdivovaly stovky Brňanů proudících náměstím Svobody. Po celou dobu na nich někdo hrál a dočkali jsme se také souboje Evy a Petra. Partie to byla pěkná a jak Eva po zápase řekla "velmi těžká",

Na velmistrovský zápas se přišel podívat také majitel zahradních šachů pan Řezáč, vedle  předsedy Lokomotivy. Na tahu WGM Eva Kulovaná

obzvláště tahy králem a dámou byly na její subtilní postavu trochu moc. Oba velmistři se nakonec rozešli smírně.

Fotogalerii ze souboje se zahradními šachami najdete zde

Rapid pro veřejnost na 7 kol

Rapid pro veřejnost - 1. Josef Kratochvíl, 2. Eduard Meduna, 3. René přibyl, Jiří Vachek předsedy Lokomotivy Brno

Již v průběhu simultánky a souboje na zahradních šachách se začali scházet příznivci rapid šachu. Měli jsme trochu obavy, kolik účastníků dorazí. Chystal se přeci náš první zápas na fotbalovém EURU. I přes termínovou kolizi s tak silným soupeřem dorazilo 24 hráčů a výborně si zahráli. Zvítězil FM Josef Kratochvíl, před Eduardem Medunou a René Přibylem.

Konečné výsledky najdete zde, fotogalerii zde

Bleskovky pro veřejnost na 13 kol

Bleskovky pro veřejnost - vítěz turnaje Martin Blahynka

O účast v blitzkách jsme se doslova báli, ale nejspíše nám byly hvězdy nakloněny a naši fotbalisti potřebovali studenou sprchu na začátek turnaje. Jejich výkon s ruskou sbornou pustil od obrazovek 21 příznivců bleskové hry a dorazil i stále hravý František Vykydal (věk 79,5). Turnaj jsme plánovali na 13 kol, leč člověk míní a noční ochranka banky činí. Nabrali jsme v průběhu dne trochu skluz a protože jsme byli závislí na elektrice z banky, kde nastoupil na noční směnu nový člověk se svými povinnostmi, museli jsme turnaj zkrátit na 10 kol. Ještě že nás nechal vytisknout konečné výsledky. Závěr byl prostě hektický. K ochrance se totiž přidalo zhoršující se počasí, začalo silně pršet. Pořadatelum začaly logistické povinnosti  sbalit a odvézt zahradní šachy, úklid šachového materiálu, stoly, židle, připravený náklaďák před Svoboďákem, který nechtěla vpustit Městská policie na plac. Naštěstí musím poděkovat všem účastníkům, kteří nám pomohli vše naložit a dopravit zpět do klubovny. S poděkováním se sluší i omluvit za nestandardní a netradiční vyhlašování vítězů mezi poskládanými stoly a židlemi. V turnaji nakonec zvítězil Martin Blahynka před Vojtou Zwardoněm, Mirkem Jurkou a Cyrilem Ponížilem.

Konečné výsledky najdete zde, fotogalerii zde

Co říci na závěr. Díky všem za účast, pomoc s přípravou i organizací Dětského šachového dne. Díky partnerům za poskytnuté prostory, ceny a propagaci a příští rok snad opět na Svoboďáku nashledanou.

přidal Břetislav Eichler dne 18.06.2012 | sekce: Zajímavosti


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009