Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Šestnáct velmistrů v Hustopečích

Šestnáct velmistrů a jedna velmistryně dnes bojují v sále Městského kulturního střediska v Hustopečích u Brna na nejsilnějším jednodením turnaji v ČR - soutěž je zároveň finálovým turnajem Grand-Prix ČR v rapid šachu a součástí vyhlášení výsledků bude i ocenení vítěze Grand-Prix.

Výsledky najdete zde

Partie z on-line přenosů prvních 4 šachovnic si můžete přehrát zde (pro kolaps počítače bohužel chybí 5. kolo, 2. a 9. kolo je neúplné) 

Tento článek bude dokončen v sobotu.

17:20 Vítězem poslední partie na pódiu a tedy i celého turnaje se stává Sergej Movsesjan.

17:00 V této velmi složité, ale podle mínění obou mistrů naprosto vyrovnané pozici uzavřeli smír Vojta Plát a Honza Krejčí několik sekund po zahájení posledního kola.

16:45 Je vyvěšeno poslední kolo, rozhodčí dává lhůtu k případným posledním reklamacím. Na podiu zasedají Movsesjan (7) - Polák (6,5) a Plát (6,5) - Krejčí (7).

16:20 I čtvrthodinu po zahájení 8. kola je v sále ticho, že by bylo slyšet špendlík spadnout. Na první šachovnici to vypadá na další nátlak Honzy Krejčího, ale ouha! V aktivní pozici s těžkými figurami a nestejnými střelci a časovou převahou 6 minut proti 3 přehlíží jednotahovou vidličku a po ztrátě figury ihned vzdává.

16:00 V divoké partii na první šachovnici padá Viktoru Lázničkovi, který dnes není úplně ve své kůži, praporek a Jan jde do předposleního kola se stoprocentním ziskem 7/7!

14:45 Začíná 6. kolo, v čele s plným bodovým ziskem nejmladší GM Jan Krejčí!

14:10 Oběd se zvládl a přes drobné problémy - nasytit a napojit 150 lidí přece jen nejde okamžitě a střelhbitě - byla s novým nájemcem restaurace mnohem větší spokojenost než minule.

12:30 Začíná poslední dopolední kolo, po kterém následuje obědová přestávka do 14:00.

11:50 Menší technické problémy, kolaps počítače vyřazuje on-line skoro na celé kolo. Snad to bylo naposled. Za opravu má onlajnmistr Petr Zálešák z Prušánek prémii v podobě ceny fair play. "Kromě toho Vám musím na pana Zálešáka prozradit ještě jednu věc," praví starosta, "minulý týden jsem ho osobně na hustopečské radnici oddával..."

11:10 Končící první kolo přináší jediné překvapení na účet velmistrů - Josef Petlák ze Znojma (snímek nahoře) poráží GM Likavského. "Trochu mě asi podcenil, ale výhra to byla pěkná", libuje si. Před dalším kolem rozdává manažer tradiční ceny fair-play v podobě lahví místního "Městského vína". První cenu fair-play dostává nejstarší účastník František Vykydal, který letos v říjnu oslaví osmdesátku.

10:30 Končí uvítací řeč pana starosty a nejprominentnějšího hosta Sergeje Movsesjana, úřadujícího mistra světa v reprezentačním týmu Arménie. "Možná to mohl být i titul individuálního mistra světa, kdyby se mi všude hrálo tak pohodově jako v Hustopečích..."

10:15 Už vyvěšená startovní listina se ještě upravuje, někteří se přes důrazné gesto manažera nevydali od pokladny k rozhodčímu. Počet startujících se tak definitivně ustaluje na počtu 148.

10:00 Šum v sále vrcholí, úvodní nažhavenost na blicky s kamarády ustupuje a diskusní hloučky se zvětšují, hlavně u míst, kde se očekává vyvěšení startovní listiny.

9:30 Sál už je skoro plný, někteří velmistři přijdou, sednou a blicají,

jiní si jen tak povídají.

Největší obdiv za šachovou výdrž zaslouží trojice Robert Cvek, Vojtěch Plát a Martina Marečková. V noční jízdě z Mitropy v chorvatském Šibeniku nepokračovali až domů, ale dali si příjemnou zastávku na turnaji v Hustopečích!

9:00 Manažer turnaje Petr Pisk důraznými gesty rozhání diskusní kroužky u prezence - "nezdržuj, zaplať a upaluj se zapsat do počítače rozhodčího..."

8:30 Před hracím sálem ve vinařské hustopečské uličce Herbenova

se kromě městského policisty organizujícího dopravu začínají scházet první šachisté vycházející z blízkých útulných penzionů

po nepochybně příjemně stráveném večeru a noci s červeným v bílým darem jižní Moravy . V noci silně pršelo a i nyní to vypadá, že se déšť spustí každým okamžikem. Kromě stylových penzionů a vináren

září novotou v okolí hrací místnosti i jedna z pamětních tabulí upomínajících na T. G. Masaryka. V Hustopečích mají celou Masarykovu naučnou stezku, kterou si projdeme někdy příště. Prozatím jen tolik, že Masaryk v Hustopečích studoval reálku a ministroval v místním komunisty zbořeném kostele, narodila se zde jeho maminka, bratr Ludvík zde provozoval tiskárnu a oba Masarykovi rodiče odpočívají na hustopečském hřbitově.

Zdroj: stránky města Hustopeče

Prolog
Letošní hustopečský rapid byl dlouho předlouho na vážkách. Teprve začákem května se misky vah převážily na stranu turnaje, byť v pořadatelské pokladně nebyly zdaleka všechny slíbené dotace a příspěvky. "I když letos nemůžeme být k hráčům štědří jako v minulosti, alespoň nějaký velmistr, co objíždí rapidy, by přijet mohl, nebo né?!", ujišťoval se starosta ještě měsíc před turnajem. Nakonec velmistů přijelo 16, přece jen mají Hustopeče zvuk a pan starosta důvěru, že snížení organizační laťky prostě nedopustí. A taky nedopustil, velmistři stojící frontu u dveří do jeho kanceláře a vcházející po jednom dovnitř nasvědčují, že i letos se nějaký ten velmistrovský bonus přece jen podařilo do rozpočtu dostat.

přidal David Ciprys dne 09.06.2012 | sekce: Turnaje


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009