Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Zpráva Komise mládeže Jihomoravského šachového svazu za rok 2011

Ani v roce 2011 se práce se šachovou mládeží nezastavila. Můžeme konstatovat, že s mládeží se pracuje ve všech okresech našeho kraje.

 
            1) Práce okresů
            V čele práce s mládeží zůstává okres   Brno-město, jehož oddíly Šachový klub Lokomotiva Brno a Duras Brno dlouhodobě patří mezi republikovou špičku. Oba oddíly mají kvalitní trenérský kádr, propracovaný systém práce s mládeží a vedení doddílu je práci s mládeží příznivě nakloněno.
            Okres Brno-venkov je již tradičně znám výchovou mládeže v Zastávce a v Kuřimi. Zvláště v posledním jmenovaném místě zaznamenává mládežnický šach nebývalý rozvoj.
            Dalším rozvíjejícím se okresem je Hodonín. Po úpadku Kyjova, kde vedení klubu nechalo mládež jen v podstatě v péči rodičů, zaznamenávají stále se lepšící výsledky ve Veselí nad Moravou. V Hodoníně se zabydlela mládež i z druhé strany řeky Moravy, limitující pro její účast v mistrovských soutěžích je však definice pojmu „cizinec“ v našem soutěžním řádu. Nejvíce registrované mládeže se nyní nachází v Ratíškovicích, ty nyní stojí před přirozeným problémem, jak úspěchy na poli masového rozvoje přeměnit také v úspěchy v oblasti šachu výkonnostního.
            Dobrou práci odvádějí také oddíly na Blanensku – i bez formálně ustavené okresní komise mládeže zde probíhají mládežnické soutěže v pořádku a mnohé oddíly zaznamenávají s mládeží pěkné výsledky – taková Petra Masáková z Adamova již ve své věkové kategorii patří mezi republikovou špičku.
Výsledky brněnských oddílů Durasu a Lokomotivy a mladých rozvíjejících se klubů v Kuřimi a Ratíškovicích jsou pádnou odpovědí na hlasy škarohlídů, že o šachy není mezi dětmi zájem a že pracovat s mládeží v dnešních podmínkách v postatě nejde.
Stagnaci zaznamenávají na Vyškovsku a Znojemsku – kromě okresních měst zde stěží najdeme oddíl, který by s mládeží pracoval na odpovídající krajské úrovni.
Úpadek panuje na Břeclavsku – po někdejších talentech z Hustopečí a Poštorné jako by se slehla země.
 
2) Výkonnostní šach
Ani v této oblasti nepatříme k otloukánkům. Připomeňme jen:
-         3. místo Lokomotivy Brno v Extralize dorostu
-         postup Durasu Brno do Extraligy dorostu
-         3. místo Jiřího Musila v kateg. H16 na M-ČR v Koutech nad Desnou
-         1. místo Benedikta Hofírka v kateg. H12 na M-ČR v Koutech nad Desnou
-         3. místo Tomáše Kociho v kateg. H8 na M-ČR v Malenovicích
-         2. místo Martina Blahynka v kateg. H14 na M-ČR v rapidšachu ve Vyškově
-         1. místo Benedikta Hofírka v kateg. H12 na M-ČR v rapidšachu ve Vyškově
Nemůžeme však být spokojeni s počtem postupových míst z podzimního Mistrovství Moravy a Slezska mládeže ani s počtem jmen našich dětí na republikové listině talentů. Zde je potřeba, aby o proniknutí mezi republikovou špičku neusilovaly jen brněnské oddíly Duras a Lokomotiva, ale aktivně se zintenzívněním tréninkové činnosti zapojily i další oddíly našeho kraje.
 
            3) Přebor škol v šachu
            Díky dlouhodobé vzorné spolupráci s AŠSK v osobě profesora Jadvidžáka a hlavního pořadatele Davida Ciprys máme velmi hezké krajské kolo hrané tradičně v Břeclavi. Na špičkové úrovni po stránce obsazení i organizace je i městské kolo v Brně. Na velice slušné úrovni (účast kolem 20 škol) jsou i okresní kola na Břeclavsku, Blanensku a Brno-venkově, jen průměrné obsazení mají na Vyškovsku. Zato na Hodonínsku a Znojemsku by se okresní šachové svazy už konečně měly začít touto soutěží pořádně zabývat – počet sedmi, resp. devíti škol v soutěži je prostě ostuda a nesvědčí tom, že by zdejší okresní činovníci brali mládežnický šach jako svou prioritu.
Nemůžeme nevzpomenout i na skvělou reprezentaci našeho kraje v republikovém kole škol II. stupně, viz 2. místo Gymnázia tř. Kpt. Jaroše a 5. místo Gymnázia Zastávka.
 
4) Organizace soutěží
            Všechny krajské mistrovské mládežnické soutěže proběhly v pořádku a bez závad, snad s výjimkou Memoriálu Lubomíra Gillara, pořádanéhoDurasem Brno, kde to v organizaci v loňském roce hodně skřípalo. Všechny ostatní soutěže seriálu KP žactva v rapidšachu byly početně dobře obsazené, turnaje měly hladký průběh a byly skvělou vizitkou dobré práce pořadatelů. Vzrůstající oblibu si získává i KP družstev mladšího dorostu, kde v uplynulém roce došlo k výměně na postu vedoucího soutěže – Bronislava Chmelíčka vystřídala Radka Slepánková.
            Vyškov se stal pořadatelem i republikového Přeboru škol v šachu II. stupně a M-ČR v rapidšachu. U druhé jmenované soutěže se však vyskytly problémy ohledně hracích prostor a losování, což bylo účastníky kritizováno.
 
            5) Krajská reprezentace
            Kromě tradičních přátelských zápasů s Olomouckým krajem (který byl letos rozšířen o výběr Trnavského samosprávného kraje), jehož zdařilým hostitelem byl vyškovský hotel Dukla a tamější šachový oddíl a na který se podařilo získat krajský grant ve výši 12.000,- Kč, se letos s krajskými akcemi roztrhl doslova pytel. Opět jsme v srpnu jeli do Polska, v říjnu do Bratislavy a koncem rok jsme dávali dohromady sestavu na zimní olympiádu dětí. U krajského úřadu jsou šachy dobře zapsané, čehož využíváme i v získávání financí pro náš sport. Je proto dost škoda, že ne vždy se daří sestavit nejlepší tým, protože někteří nominovaní účastníci nakonec reprezentovat odmítnou…
 
            6) Šachové tábory a rekreační pobyty
            Na poli šachových táborů stále zcela určitě držíme primát mezi ostatními kraji. Jen v roce 2011 proběhly za spolupráce Brněnské šachové školy, ŠK Bučovice, Lokomotivy Brno, ŠK Tetčice a dalších organizací následující tábory a rekreační pobyty:
a)      Tatranská Lesná (Slovensko)
b)      Huty (Slovensko)
c)      Caorle (Itálie) I
d)      Caorle (Itálie) II
e)      Domašov
f)        Vřesovice
Celkem se na táborech odrekreovalo 250 účastníků (pochopitelně nejen z našeho kraje). Který kraj se může pochlubit tak vysokým číslem?
 
7) Členská základna
V uplynulém roce se nám u mládeže konečně podařilo zastavit trend snižování členské základny. Zdá se, že stav  222 registrované mládeže do 16 let, který jsme měli v roce 2010, může být pomyslným dnem, od kterého jsme se odrazili. Do počtu 470 dětí z roku 2005 však ještě máme hodně, hodně daleko.
 
8) Školení trenérů
Na základě žádosti některých okresů proběhlo oproti předpokladům i v roce 2011 trenérské školení, tentokrát 4. třídy, Ze sedmi frekventantů závěrečné zkoušky úspěšně složilo šest adeptů trenérského řemesla. Můžeme hrdě konstatovat, že náš klraj patří mezi největší pořadatele trenérských školení.
 
9) Schůze
Krajská komise mládeže koná svou schůzi jen jednou ročně, a to zpravidla v září při losování krajských soutěžích družstev. Další případné problémy se řeší mezi členy komise buď emailem, anebo osobním stykem na mládežnických akcích. Předseda kraje se aktivně účastní rozšířených zasedání republikové komise mládeže.
 
Zprávu dne 27. ledna 2012 sestavil Miroslav Hurta, předseda Komise mládeže JmŠS

přidal Miroslav Hurta dne 27.01.2012 | sekce: Výkonný výbor


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009