Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Mezi 27 školními týmy Břeclavska vítězí ZŠ Velké Němčice a 2x Gymnázium Břeclav

27 školních týmů se 116 hráči a hráčkami potěšilo pořadatele okresního kola Přeboru škol v šachu konaného tradičně v reprezentativním prostředí sálu Domu školství v Břeclavi ve středu 23 listopadu.

Výsledky kategorie středních škol najdete zde

Výsledky kategorie 2. stupeň ZŠ najdete zde

Výsledky kategorie 1. stupeň ZŠ najdete zde

Fotogalerii najdete zde

Okresní kolo ještě není tak vypjaté jako krajské, všichni vědí, že se nezdrží déle než ve škole (hraje se 7 kol 2x15 minut) a stihnou i oběd  a tak je atmosféra příjemně uvolněná a snad pro studenty i jejich pedagogy šachově podnětná. Šachisté jsou přemýšliví a někteří si dokonce místo honiček mezi stoly nebo přes přísálí do sousední restaurace pro hranolky krátí čas i jinými ušlechtilými zábavami

nebo třeba zkoumají konstrukční možnosti šachových figurek při budování výškových staveb.

Ale pojďme k výsledkům. V nejmladší kategorii 1. stupeň základních škol obhájila loňské vítězství Základní škola Velké Němčice (dole vlevo proti ZŠ Drnholec).

Letošní vítězství bylo stejně jako to loňské zcela suverénní, jedinou prohru si děti z Němčic dovolily až v posledním kole, kdy už o nic nešlo. Šťastným výhercem nad šampiónem byla Základní škola Velké Pavlovice,

která se tím vyhoupla na druhé místo a odsunula z postupového místa do krajského kola Základní školu Velké Bílovice. Nejúspěšnějším hráčem se stal Filip Celnar z vítězného týmu (5,5/6). Pomohla mu však jedna kontumace a tak byli oceněni i pětibodoví borci. Z nich zvláštní uznání zaslouží David Kamenský ze ZŠ Břeclav Slovácká (dole vpravo), který svých 5/6 uhrál na 1. šachovnici.

Přes obvyklou bleskovou hru a hrubé chyby přinesl letošní vyšší počet družstev i občasné slušné výkony, dokonce i od těch úplně nejmenších.

Dát mat za dohledu chumlu diváků je pořádná fuška a když se to konečně podaří, stojí to za fotografii na památku.

Prostřední kategorie 2. stupeň základních škol byla tradičně nejpočetnější (13 účastníků) a stejně jako loni i nejvyrovnanější. Kromě B-družstva břeclavského gymnázia, které pro absenci jednoho hráče muselo hrát ve třech, měli vlastně všichni šanci na dobré umístění.

Poměrně rychle se však ukázalo, že na to úplně nejlepší mohou dosáhnout jen dvě školy - Gymnázium Břeclav a ZŠ Břeclav Kupkova. Po výrazném vítězství gymnazistů ve vzájemném souboji 3 : 1 ve 4. kole bylo vlastně rozhodnuto. Lídr gymnázia má pěkné šachové jméno Daniel Karpov (taky uhrál 6/7)

a ostatní členové se týmu se jakoby s respektem krčí v pozadí, proto si přibližme i je. Nejvíc bodů (7/7)přinesl týmu Matěj Kurtin na 4. šachovnici, který se stal i nejúspěšnějším hráčem celé soutěže.

Druhá ZŠ Kupkova měla vyrovnaný tým včetně pravidelně střídaného náhradníka a kromě prohry s vítězem a remízy se třetím v pořadí ZŠ Břeclav Slovácká všechny ostatní zápasy výrazným rozdílem vyhrála.

Na borce pátého týmu v pořadí Gymnázia Velké Pavlovice pozorně a jak vidíme i spokojeně  dohlížel nejlepší šachista v sále - mezinárodní mistr Petr Pisk.

Nejstarší kategorie středoškoláků byla zcela v režii Gymnázia Břeclav, které v celém turnaji prohrálo jedinou partii z celkových 24 a tři remízovalo.

Druhé postupové místo obsadili gymnazisté z Velkých Pavlovic, ovšem zrovna v termínu krajského kola jedou na hory, to je pech... Třetí skončilo záložní družstvo břeclavského gymnázia těsně před Gymnáziem Hustopeče. Rozhodl vzájemný zápas, v němž Břeclaváci (vlevo) vyhráli 2,5 : 1,5.

Dva hráči přispěli svým týmům plným počtem bodů 6/6 - Michal Pokorný z Gymnázia Břeclav a Jan Krůza z Gymnázia Velké Pavlovice.

Na závěr si předveďme galerii vítězů:

Vítěz kategorie 1. stupeň ZŠ: Základní škola Velké Němčice

Druhý v kategorii 1. stupeň ZŠ: Základní škola Velké Pavlovice

Třetí v kategorii 1. stupeň ZŠ: Základní škola Velké Bílovice

Vítěz kategorie 2. stupeň ZŠ: Gymnázium Břeclav

Druhý v kategorii 2. stupeň ZŠ: Základní škola Břeclav Kupkova

Třetí v kategorii 1. stupeň ZŠ: Základní škola Břeclav Slovácká

Vítěz kategorie střední školy: Gymnázium Břeclav

Druhý v kategorii střední školy: Gymnázium Velké Pavlovice

Třetí v kategorii střední školy: Gymnázium Břeclav B - polovina hladového týmu odběhla na oběd, tak alespoň fotka ze hry

přidal David Ciprys dne 27.11.2011 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009