Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Šachové odpoledne v Boby Centru 17. září.

V sobotu 17. září 2005 od 14 hodin proběhne v brněnském Boby Centru přátelské posezení ke 100. výročí jednotné šachové organizace v Českých zemích. Bližší informace o této události si můžete přečíst v dopise předsedům oddílů a okresních šachových
svazů.


Vážení přátelé,

většina z Vás nepochybně ví, že už za týden, 8. září 2005, uplyne přesně 100 let od založení Ústřední jednoty českých (od roku 1918 československých) šachistů, první jednotné šachové organizace na území Českých zemí a přímé předchůdkyně dnešního Šachového svazu ČR. "Účelem spolku jest pěstovati a rozšiřovati hru v šachy a zprostředkovati vzájemný styk mezi přáteli v mocnářství Rakousko-Uherském i v cizině," stálo ve stanovách.

Mnozí jste jistě odevzdali svůj hlas v anketě o nejlepšího šachistu a šachistku století. Na stránce vytvořené speciálně ke 100. výročí se můžete podívat na výsledky této ankety, která bude slavnostně vyhlášena na Galavečeru českého šachu v neděli 18. září v reprezentačních prostorách pražského paláce Žofín za účasti 600 bývalých i současných reprezentantů, funkcionářů, sponzorů a dalších hostů. Na stránce naleznete také také program oslav zahrnující mistrovství ČR v bleskovém šachu, exhibiční bleskový turnaj mládeže nebo slavnostní vyhlášení výsledků Extraligy 2004/2005.

Skromnější, ale pro některé možná zajímavější připomínku stoletého trvání šachové organizace připravil i Jihomoravský šachový svaz na sobotu 17. září 2005. Po ukončení losování soutěží družstev a tradičního rapid turnaje se v Šachové kavárně Boby Centra od 14,00 hodin uskuteční přátelské posezení s malým občerstvením, které by mělo nám všem připomenout nejdůležitější události a osobnosti šachového života na jižní Moravě za uplynulých 100 let. Ukončení tohoto "galaodpoledne" jihomoravského šachu spojeného s toulkami šachovou minulostí se předpokládá po 16. hodině, samozřejmě záleží na zájmu účastníků.

Průvodcem po známých i neznámých zákoutích šachové historie nám bude jeden z největších jejích znalců Ing. Jan Kalendovský. Snad se podaří pár vybraných archívních dokumentů a fotografií promítnout na velkoplošné obrazovce. Pokud máte sami zajímavé archivní materiály, ozvěte se. Nedílnou součástí toulek by mělo být aktivní zapojení pamětníků nejvýznamnějších událostí. Účast na odpoledni (pokud zdraví dovolí) přislíbili např. největší pamětníci (a většinou přímí aktéři) slávy brněnského šachu pánové Látal, FM Fr. Blatný a IM Augustin. Nepochybně i v ostatních okresech jsou lidé, jejichž šachové vzpomínky by stály za zveřejnění a letité zásluhy za alespoň symbolické ocenění. Možná, že by tyto vzpomínky mohly být užitečné při vzniku brožury s pracovním názvem "Kalendář jihomoravských šachistů", kterou ke stému výročí připravuje s podporou VV JmŠS Jan Kalendovský a která by prvním čtenářům mohla být k dispozici na Konferenci JmŠS v lednu 2006.

Vyzývám všechny činovníky okresních šachových svazů i oddílů, aby navrhli (přibližně) 3 kolegy ze svého okresu, jejichž všestranná a dlouholetá činnost by zasluhovala ocenění a v co nejkratším termínu zaslali jejich jména a adresy pro zaslání pozvánky. Myslím, že morální zadostiučinění, předání pamětního listu a vyslechnutí vzpomínek na doby dávno minulé je tím nejmenším, jak můžeme svým předchůdcům poděkovat.

Neváhejte s výběrem oceněných, přijeďte se podívat a pozvěte i dalších zájemce o šachovou historii. Dozvíte se něco nového, setkáte se s přáteli. Příští oslavy budou zase až za 100 let!

Dále mi dovolte upozornit, že je pravděpodobne poslední příležitost odeslat na adresu temposach@seznam.cz přehled archívních i současných výsledků svého oddílu ke zveřejnění na speciálním CD ke 100. výročí.

Na závěr si dovoluji doporučit pozornosti Vaší i hráčů Vašeho oddílu školení rozhodčích III. třídy, které proběhne v brněnském Boby Centru v neděli 11. září a školení rozhodčích II. třídy, které proběhne tamtéž 10.-11. září. Školení III. třídy je zaměřeno na důkladné osvojení a procvičení Pravidel šachu a základních požadavků Soutěžního řádu pro soutěže družstev. Podrobně budou probrány všechny změny za poslední rok. Nezapomeňte na povinnost mít kvalifikovaného rozhodčího ve všech krajských a vyšších soutěžích družstev, ale školení je vhodné i pro všechny další zájemce, kteří si chtějí udělat v Pravidlech jasno. Málokdo umí vyložit Pravidla a Soutěžní řád tak fundovaně jako šéflektor Ing. Petr Buchníček. Propozice jsou umístěny na stránkách JmŠS. Přihlášky se zasílají na tuto mailovou adresu do 3. září. Svou platnou rozhodcovskou kvalifikaci si můžete zkontrolovat v databázi ŠSČR, která snad po určitých nedorozuměních konečně obsahuje aktuální třídy i dobu jejich platnosti.

Vážení kolegové,
přeji hodně zdaru v nastávající sezóně a těším se na odpolední setkání v sobotu 17. září v Boby Centru nebo při jiných příležitostech.

David Ciprys
Jihomoravský šachový svaz

přidal David Ciprys dne 28.08.2005 | sekce: Výkonný výbor


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009