Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis akce

ŠKOLENÍ ROZHODČÍCH III. TŘÍDY a SEMINÁŘ ROZHODČÍCH III. a II. TŘÍDY

Termín: 17.9.2017
Místo konání: Brno
Propozice: [pdf]

Rozhodčí 3. třídy působí především ve třech rolích:
1) rozhodčí zápasů nižších soutěží družstev (od nejnižších až po KP2)
2) pomocní rozhodčí (tj. rozhodčí podřízení hlavnímu rozhodčímu) při turnajích jednotlivců
3) organizátoři klubového života – pořadatelé a rozhodčí menších turnajů v rapid šachu a bleskovém šachu

Těmto třem rolím je přizpůsobena přednášená látka. Důraz je kladen na Pravidla šachu FIDE a Soutěžní řád ŠSČR.

Pravidla šachu FIDE
Jsou nejdůležitějším dokumentem. Řeší řadu situací, které se mohou vyskytnout při hře, a jež jako rozhodčí musíte přímo na místě řešit. Uprostřed chumlu zvědavých diváků obklopujícího hádající se hráče máte jen několik vteřin na rozmyšlenou. Je proto nutné důležitá ustanovení Pravidel znát a být si zcela jist řešením těch nejčastějších situací. Ani v těch méně obvyklých situacích není čas na dlouhé listování Pravidly. Rozhodčí proto musí znát základní systematiku Pravidel, tj. vědět, co kde hledat.
Na školení by tudíž uchazeč měl přijít s tím, že Pravidla bude mít přečtená a bude mít s sebou jejich vytištěný text. V textu si vyznačí pasáže, které při samostatném čtení nebyly jasné.

Soutěžní řád ŠSČR
Znalosti tohoto předpisu jsou potřebné zejména při řízení utkání soutěží družstev. Proto jsou důležitá především obecná ustanovení v článku 2 a pravidla pro sehrání utkání v ustanovení 3.6. Ty je třeba pečlivě nastudovat již doma. Zbytek předpisu pak stačí pročíst a sledovat jeho systematiku (co kde je). Opět je vhodné si vyznačit pasáže, které nebyly jasné.

Ostatní předpisy
Zbytek legislativy ŠSČR stačí znát povšechně. Tedy vědět, jaké předpisy existují, kde se dají najít, a které problémy řeší.

Pro složení testu je třeba znát základní věci z Klasifikačního řádu ŠSČR (podmínky, aby se turnaj mohl počítat na LOK ČR a FRL; počítání VT), umět psát Schurigovu tabulku (to se naučíte na školení) a rozumět pomocným hodnocením (v testu bude příklad, kde budete sami hodnotu těchto hodnocení počítat).

Podmínky pro obnovení platnosti R3 a R2 na semináři
Statut rozhodčích ŠSČR stanovuje dvě podmínky pro prodloužení platnosti rozhodcovské třídy. Jednak účast na semináři a jednak dostatečnou rozhodcovskou praxi. Přehled praxe se uvede v přihlášce. Na základě zhodnocení praxe uvedené ve formuláři bude již v potvrzovacím e-mailu uvedena informaci o tom, zda je praxe dostatečná.

Pokud uchazeč nemá žádnou praxi, nebo bude jeho praxe shledána jako nedostatečná, bude psát stejný test jako účastníci školení R3.

Všechny dokumenty lze najít na internetových adresách ŠSČR:
http://www.chess.cz/web/informace/legislativa.html a http://www.chess.cz/www/informace/komise/kr.html


Ondřej Zámečník,
předseda Komise rozhodčích JmŠS

přidal Miroslav Hurta dne 26.08.2017 | sekce: Zajímavosti


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009