Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

Webmaster

Šimon Macharáček
simon.macharacek@gmail.com

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Diskuze

 
Radovan Tvrdy | 12.03.2008
Sekundanti

Zdravim,
rad bych se zeptal zda nekdo vi jakou roli ma sekndant nektereho z hracu na sachovem turnaji?
V ruznych clancich a reportazich ze svetovych turnaju se docitam ze nekdo nehrajici dela sekundanta jinemu hraci ktery se turnaje ucastni...

Kubíček Pavel | 03.03.2008
K NN

Souhlasím s NN , že v zápase mezi Bystrcí a Morendou nebylo všechno v pořádku, ale jestli chci někoho moralizovat, tak bych měl mít alespoň tu slušnost se dovést podepsat.

NN | 03.03.2008
Nezapisování tahů v časovce

Situace neproběhla úplně tak, jak se popisuje v článku. Hráč domácích reklamoval nezapisování tahů soupeře a stěžoval si u rozhodčího s tím, že dodal, že nezná pravidla a tím pádem neví, jak může rozhodčí rozhodnout. Škoda, že do článku se dostala verze nějakého naštvaného poštorenského hráče.

NN | 03.03.2008 | sekce:Soutěže družstev
Kontumace

Pavel Kubíček píše, že kapitán Petrie zapomněl oznámit kontumaci v 8.kole na 4. šachovnici. Pokud si ale přečteme článek pana Kalendovského k 8.kolu, tak i on se o kontumaci nezmiňuje, jen píše, že Kubíček po hodině porazil Nikodéma a mezi partiemi, že se tato nedochovala. Myslím, že nešlo o zapomenutí, ale o podvod.

Jaroslav Čáp | 29.02.2008
ad: Zájezd do Znojma

pro kolegu Honzu Kalendovského: Bohužel do článku se vloudila nepatrná chybička: na přeboru ČSSR 1978 v Prievidzi hrál Zbyněk (nikoliv Zdeněk) Němec z Hradce Králové. Zdraví a hodně tvůrčích sil Ti přeje JČ

Jaroslav Čáp | 29.02.2008
ad Konference ŠSČR

Tím delegátem, který kritizoval zapsání tříleté holčičky na 8. místě soupisky jednoho nejmenovaného druholigového oddílu, jsem byl já. Nic osobně proti novému předsedovi STK ŠSČR nemám, ale domnívám se (a nejen já), že tato anomálie je proti slušným mravům a zdravému rozumu. Předně se jedná o zjevnou manipulaci se soupiskou (onen oddíl má ještě další dvě družstva v nižších soutěžích), dále tento fakt má i neblahý dopad mezi potenciálními sponzory a nešachovou veřejností.
Jinak na konferenci jsem vystoupil improvizovaně a jen poukázal na jistě závažnější náměty pro STK a KR, jako jsou v soutěžích družstev tempo hry a manipulace hodin delegovanými rozhodčími. V kuloárech (i již předtím) jsem na toto téma zaslechl hodně nedobrých příkladů.
Jaroslav Čáp, STK KHŠS

Jaroslav Benák | 25.02.2008
Zapisování tahů

Vysvětlení, proč je zakázáno psát tahy předem, existuje řada. Tady http://www.chesscafe.com/text/geurt95.pdf uvádí IA Geurt Gijssen, že je to zejména kvůli tomu, že když si hráč napíše zamýšlený tah a následně jej škrtne a pak zahraje jiný, který zapíše vedle škrtnutého, vyskytne se v partiáři tah, který v partii vůbec nenastal, což je třeba posuzovat jako činění si poznámek (což čl. 12.2 Pravidel FIDE zakazuje). Pokud budete mít někdy příležitost navštívit přednášku pana dr. Fischla na téma Pravidla FIDE, dozvíte se nad rámec toho, co už bylo v tomto fóru uvedeno, též jedno velmi vtipné vysvětlení příčiny existence úpravy zapisování tahů.

Petr Juchelka | 25.02.2008
Re:Pravidla a jejich (zne)užívání

Podle logiky věci má partiář - zápis o průběru partie - dokumentovat její průběh, tj. co již nastalo. Není tedy možné zapisovat tahy dopředu (natož několik). Bude snad hráč, který zapsal tah dopředu, nestihl jej udělat a prohrál na čas jej opět škrtat či partiář přepisovat, aby mu soupeř podepsal skutečný (ne fiktivní průběh partie) ? Čím dříve se to děti naučí, tím lépe.

I. Štefanko | 25.02.2008
Zápis remízy

článek 9.1, odstavec b
Oba hráči zaznamenají do partiářů nabídku remízy symbolem (=) (viz příloha E.13.).

Úplně přesně podle pravidel je tedy zápis rovnítka v kulatých závorkách, pravda je, že třeba i já jsem párkrát zapsal rovnítko v kolečku.

Miroslav Pakosta | 25.02.2008
Pravidla a jejich (zne)užívání

I já mám stejné informace, že je to kvůli trenérům dětí. K rozhodčím: Loni mě jeden rozhodčí při soutěžích družstev přesvědčoval, že nabídka remízy se do partiáře píše = , nikoliv jak jsem napsal já: R. A ukázal mně to v pravidlech. Netušil jsem, že i něco takového upravují pravidla - a velmi se tomu divím. Ale nevím, jestli je povinnost psát tyto nabídky do partiáře. Jak to je?

Zobrazeno 2521 až 2530, celkem 2753
««  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206  207  208  209  210  211  212  213  214  215  216  217  218  219  220  221  222  223  224  225  226  227  228  229  230  231  232  233  234  235  236  237  238  239  240  241  242  243  244  245  246  247  248  249  250  251  252  253  254  255  256  257  258  259  260  261  262  263  264  265  266  267  268  269  270  271  272  273  274  275  276  »» 

Aktuální akce

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009