Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

Webmaster

Šimon Macharáček
simon.macharacek@gmail.com

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Diskuze

 
Pavel Chrz | 18.12.2012
Re: třetí ("B") poloha

Určitě máte pravdu Josefe Plchu, jen bych si dovolili jako příznicec matematiky a logiky poupravit. Ne 1., 2., 3. Ale já mluvím o současných pravidlech, tedy třeba A 1., 2. A Vy o návrzích změn; jiná kapitola, tedy třeba "B".
--
"B" Souhlas, můžeme o tom diskutovat, absurdních případů bylo již dost. Velmistru v posledním kole o 1.místo opnu při vypnutém mobilu zazvoní upoutávka, že za 24 hodin má schůzku; Na MČR ml.ž. jsme cestovali přes celou republiku a v klíčovém předposledním kole se ve vyhrané pozici žák natáhl přes stůl k poli e1 a v kapse se mu tím zapnul vypnutý mobil a ozvala se uvítací melodie operátora. V neděli v KP poté co dom. rozhodčí prohlásil partii hosta za prohranou, protože si hraje na mobilu (dospělý), hned musel učinit to samé u svého za "zazvonění". Hráč však nepřišel na to co se stalo (vypnuto, nic nenařízeno). Já si raději "chytrý" telefon, který mi "vnutili" s prodloužením paušálu a ze kterého jsem i tak nešťastný, schovávám doma mimo hrací místnost, venku je problém, v Pardubickém opnu si platím 500 Kč za týden (ne u pořadatelů), abych nemusel mít u sebe. A mnoho žáků v družstvech mi vnutí mobily před partií. Prostě mít ho u sebe v kapse je jak mít granát, když nemáte jsitotu, zda je/není odjištěný.
--
Jasně, že FIDE musí vyžadovat na TOP turanjích. Je tam profík a mobil ho jen rozptyluje, může ho mít na hotelu nebo jistě pořadatel s milionovými rozpočty zaplatí "šatnářku mobilů" za pár Euro na hodinu.
V amatérském šachu, kdy nebydlíte u hrací místnosti, dopjíždíte, běžíte po práci, je to problém. Rád bych ho u někoho uschoval mimo, ale to jsou zase omezené možnosti pořadatele/domácích.
--
FIDE prý již nějak řeší, zkuste tedy navrhnout, jak by mělo být řešeno. Zase si představte, že hrajete důležitou partii za tým, o cenu, o titul a nebo jen tak krásnou pětihodinovou. A najednou v kisně mobil zprava zvoní, hráč se to snaží nerózně vypnout, pak přímo soupeř, pak o 2 stoly vedle. A pak si stěžujete na servrech, jak jste přišel o krásný výsledek a že by se s tím mělo něco dělat. Zažil jsem to jako divák na opnu v posledním kole (vyrušení hráče v časovce, pokažení pozice), když ještě zakázáno nebylo a mobil měl každý dvacátý a volal s ním max. třikrát za den. Bylo to nepříjemné a hráč se cítil poškozen. Vždy říkám, nepište jak ne, ale jak ano.

Tadeáš | 18.12.2012 | sekce:Soutěže družstev
zpráva z KP2 - 5. kolo

Dotaz - proč ještě není zpráva z KP2A z 5.kola

Josef Plch | 17.12.2012
Třetí poloha

Domnívám se (v intencích svého níže uvedeného příspěvku), že existuje i třetí poloha - a to je tázání se po smyslu onoho antimobilového pravidla. (Nikterak ale nemíním zpochybňovat správnost rozhodnutí p. Hurty de jure - tam bylo - myslím - vše v pořádku.) Protože - kdyby onen hoch řekl svým rodičům z očí do očí, ať pro něj přijedou, bylo by vše OK. Není, protože jim to řekl skrze mobil. Kdyby řekl někomu z diváků, ať na chodbě zavolá z mobilu jeho rodičům, bylo by vše OK. Není, protože zavolal on osobně. Proto považuji ono pravidlo za pochybné.

S tím souvisí i to, co níže umiňuje P. Chrz - v "přátelské" soutěži se tomu všichni zasmáli, soupeř nepožadoval kontumaci. Zatímco u pravidla dotknuto-bráno, u povinnosti zapisovat či u pádu praporku by se asi nikdo nesmál a věc by vzali vážně. Podle mne ta historka vypovídá mj. o tom, že se s oním antimobilovým pravidlem hráčská veřejnost patrně moc neztotožňuje. A je tedy otázkou, zda neprosazovat u FIDE nějakou lidsky pochopitelnější variantu tohoto pravidla.

Pavel Chrz | 17.12.2012
mobil

Koukám jak živě diskutujete.
Doporučuji rozdělit do dvou poloh.
První, jak by se obecně rozhodlo, kdyby hráč volal z mobilu a v tu chvíli měl na šachovnici soupeř materiál, kterým nelze dát mat.
A pak jak proběhl danný případ.

U prvního je dobře, když dojde k obecné známosti výkladu legislativy. Pak ještě rozdělit případ, kdy je zcela jisté (dle všech - rozhodčí, soupeř), že nepoužil mobil k nápovědě (tento případ), kdy to jisté není.
U druhého nemám(e) kompletní informace. Kdyby řešila naše komise, vyžádala by si doplňující informace, pokud by je v námitce a odpovědi námitky (soupeř, rozhodčí) nenašla.
Tak jsme učinili před rokem veznámém případu extraligy dospělých; Přitom se živě diskutovalo na servrech s "jasnými" závěry bez znalosti diskutujících nám zaslaných odpovědí.
Tedy, příliš tenký led, se vyjadřovat k tomu, jak proběhlo.

Nicméně, vše špatné je k něčemu dobré. Žák již nikdy stejnou chybu neudělá. A všichni kdo o tom vědí, čtou, včetně mládeže, již také bezpečně vědí.
Na jednom turnaji do ela hraným po večerech mezi několika kluby hráči přijdoucímu z práce zazvonil mobil (věděl co ho má čekat). Všichni se zasmáli, soupeř také, rozhodčí - šéf turnaje, nic nenamítal a soupeř řekl hrajeme dále. Že proti pravidlům, nikoho nezajímalo, kde není žalobce, není soudce. Ovšem tomuto hráči za 2 měsíce zazvonil mobil v důležité partii družstev. Stalo by se mu to, kdyby se postupovalo na turnaji dle pravidel?

Josef Plch | 15.12.2012
Vada na kráse

Mám obavy, že uvedená historka s doplněním pravidel FIDE má jednu zásadní vadu na kráse (ne ze strany M. Hurty, ale ze strany FIDE). Zůstalo znění článků 5.1a + 5.2.a, které říká, že hra okamžitě končí, pokud bylo dosaženo matu (patu) - a nikdo už tam nedoplnil, že to musí reklamovat samotní aktéři. Nebo kdokoliv? Protože tím, že partie matem ihned skončila, už diváci svým zásahem nemohou ovlivnit ani její průběh, ani výsledek.

Pokud jde o potíže s mobily, opět vidím chybu na straně Pravidel FIDE - cílem mohlo být buď ostranění podvodů, nebo rušení hráčů, nebo oboje. Ale zvolené řešení připomíná situaci s výpočtem procent neplatných hlasů ze strany MV. Protože zavrnění mobilu (vibrace) těžko může být nápovědou a ruší mnohem méně, než posouvání židlí, otevírání dveří, pokašlávání... nehledě na to, že se klidně kdokoliv může zavřít na WC a tam si analyzovat, SMSkovat atd. dle libosti. Z pohledu reality je hráč jdoucí na WC mnohem větším potenciálním podvodníkem, než hoch telefonující rodičům o odvoz. Nehledě na to, že jsem nejednou zažíval situace, kdy vyjdu z hrací místnosti a na chodbě postávající soupeři zcela ztratili řeč či rozpačitě hledali nové téma. Ani tady Pravidla neřeší, že hrací místnost je možno opustit jen po jednom a v doprovodu asistenta rozhodčího...

Miroslav Hurta | 14.12.2012
1. liga dorostu

Tak taky já si dovolím jednu historku: Na jednom mistrovství Polska žen ve vážných partiích (asi by šlo dohledat, kdy přesně se to hrálo, ale to a ani jména obou protagonistek nejsou pro smysl příběhu důležité) bílá zhruba ve 25. tahu dala mat. Obě hráčky si toho však v zápalu boje nevšimly, černá ustoupila králem do šachu, za několik tahů pak šach ze šachovnice zmizel a po dalším průběhu hry to byla nakonec černá, která zvítězila. Na celý problém se přišlo, až když se partie přiťukávala do bulletinu. Celý spor tehdy vydatně hýbal Polským šachovým svazem: bílá požadovala výhru (podle Pravidel FIDE dala ve 25. tahu mat a tím celá partie okamžitě končí), černá zase požadovala výhru s tím, že na partiáři, kde je podepsaná ona i soupeřka, je výsledek 0 – 1. Když pak FIDE vydala novelizaci pravidel, článek
„8.7. Na závěr partie oba hráči podepíší oba partiáře s vyznačeným výsledkem hry“
byl doplněn následujícím textem: „Tento výsledek pak je platný i v případě, že je nesprávný, pokud rozhodčí nerozhodne jinak“
Kdo zná genezi sporu, chápe, proč byl článek takto doplněn.

Dozvěděl jsem se, že Komise rozhodčích ŠSČR se už začala "vlašimským" problémem z vlastního podnětu zabývat a připravuje k němu stanovisko nebo výklad.
Tak si počkejme, myslím, že pak v tom bude jasno.

Petr Krolop | 14.12.2012
Re - 1. liga dorostu.

Myslím že výsledek: 0 : 1, nebo 0 : 0,5 se v tomto případě, tak jako tak jeví jako vítězství černého. Bohužel, jen to Pyrrhovo !

Jirka Majer | 14.12.2012
1. liga dorostu.

Ve střetu názorů Mirek-Jirka, se dostávám do situace z Vesničky střediskové: \"Má pravdu předsedo! Předseda má pravdu!\" ... :-)

J.Siebenbűrger | 14.12.2012
Ještě jednou k 1.lize dorostu

Ad Miroslav Hurta
Ahoj Mirku, můj názor byl konkrétním řešením situace, která skutečně (tedy, jak jsem se z různých vyjádření na různých místech dočetl, protože sám jsem to neviděl) v daný moment nastala. Ničím jiným a za tímto názorem si stojím. Hráč, který porušil pravidla partii prohrává a soupeř, pokud má v okamžiku reklamace bohužel jen krále, tak nemůže získat víc než půlbod.
Ty naopak v reakci na mě rozebíráš úvahy typu – co by …, kdyby … a to může vyvolat jen polemiku a další diskuze na to, co se vlastně nestalo. Pokud by šlo o jinou situaci, podvádění, tak by se to řešilo jinak a na jiné úrovni. Rozhodčí by to uvedl do zápisu a dále se tím postupně může zabývat vedoucí soutěže, disciplinární komíse, STK, VV.

pavel šťastný | 14.12.2012
Telefon ještě jednou

Mirku, s tímto Tvým názorem nemůžu nikdy souhlasit. Zcela mu chybí "morální rozměr".
Někdy je prostě třeba rozhodnout se proti svým osobním zájmům a dát přednost zájmům, řekl bych, obecným, zejména když se jedná práci s mládeží. Takzvané "požírání" paragrafů a předpisů v obecném životě má svoji odvrácenou tvář v podobě, že tyto jsou sice dodržovány, soudy a úřady dogmaticky aplikovány, ale spravedlnost přichází zkrátka. Co Tě napadá např. při čtení zpráv, jak si exekutoři a advokáti pomocí "práva" hájí "svoje zájmy" na úkor těch, co třeba jenom něco opomněli, jako třeba ten telefonující kluk. Co jemu a jeho spoluhráčům asi tak probíhá hlavou? Nespravedlnost. Jistě, podložená nějakým "paragrafem". Řekl bych, že i tady jsou příčiny našeho "divení se", jak je možné, že v republice je takový "bordel", každý kdo může krade, poslanci jsou "vyžírky" atd. I oni byli kdysi dětmi i oni měli kdysi své špatné dospělé příklady.... Ten říčanský funkcionář měl prostě alternativní volbu mlčet. Za rozhodnutého stavu by tak určitě udělal. Ovšem bylo to za stavu 2:2. Jak málo stačí, abychom se špatně rozhodli....

Zobrazeno 1081 až 1090, celkem 2737
««  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206  207  208  209  210  211  212  213  214  215  216  217  218  219  220  221  222  223  224  225  226  227  228  229  230  231  232  233  234  235  236  237  238  239  240  241  242  243  244  245  246  247  248  249  250  251  252  253  254  255  256  257  258  259  260  261  262  263  264  265  266  267  268  269  270  271  272  273  274  »» 

Aktuální akce

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009